Βάλτε τα παιδιά να θέσουν ακαδημαϊκούς στόχους που θέλουν να επιδιώξουν

2
Βάλτε τα παιδιά να θέσουν ακαδημαϊκούς στόχους που θέλουν να επιδιώξουν

ακαδημαϊκή επιτυχίαΤα παιδιά σας ενθουσιάζονται με τους ακαδημαϊκούς τους στόχους;

Ξέρουν καν ποιοι είναι αυτοί οι ακαδημαϊκοί στόχοι;

Μην ανησυχείτε, οι περισσότεροι γονείς απαντούν με ένα ηχηρό «όχι».

Το να παρακινήσετε τα παιδιά σας να τα πάνε καλά στο σχολείο είναι δύσκολο και οι περισπασμοί όπως τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν το κάνουν πιο εύκολο.

Κι όμως, αυτό είναι είναι δυνατό να κάνετε τα παιδιά σας να επιδιώξουν την ακαδημαϊκή επιτυχία — δεν απαιτείται εξαντλητική μικροδιαχείριση.

Εδώ είναι το θέμα…

Οι στόχοι έχουν σημασία, αλλά δεν δημιουργούνται όλοι οι στόχοι ίσοι.

Όλα καταλήγουν στη ρύθμιση του σωστά εκπαιδευτικούς στόχους.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι σημαίνει να θέτεις έξυπνους ακαδημαϊκούς στόχους. Θα σας καθοδηγήσω επίσης μέσα από ένα αποδεδειγμένο σύστημα για να βοηθήσω τους μαθητές να θέσουν εφικτούς στόχους και να δημιουργήσουν συνήθειες επιτυχίας δια βίου.

Τι είναι ο ακαδημαϊκός στόχος;

Το πρόβλημα με το να μην έχεις γκολ είναι ότι μπορείς να περάσεις τη ζωή σου τρέχοντας πάνω κάτω στο γήπεδο και να μην σκοράρεις ποτέ. – Μπιλ Κόουλαντ

Οι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι εκπαιδευτικοί στόχοι που θέτουν τα παιδιά σας για τον εαυτό τους.

Προσέξτε ότι είπα „τα παιδιά σας ρυθμίζουν“ – όχι εσείς, ο γονιός.

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Είμαι κι εγώ γονιός. Ως γονείς, θέλουμε μόνο το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Ακόμα κι έτσι, τα παιδιά μας θέλουν να νιώθουν στον έλεγχο της ζωής τους. Πρέπει να γνωρίζουν τη γνώμη τους.

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θέσουν έξυπνους ακαδημαϊκούς στόχους χωρίς να υπαγορεύσετε τις λεπτομέρειες αυτών των στόχων. Με τη σειρά τους, θα έχουν περισσότερα κίνητρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Θα χτίσουν σημαντικά χαρακτηριστικά όπως εστίαση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Όταν θέτεις ακαδημαϊκούς στόχους, είναι καλό να λαμβάνεις υπόψη τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους.

Βραχυπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι

Όταν αναφέρομαι σε βραχυπρόθεσμους ακαδημαϊκούς στόχους, εννοώ εκπαιδευτικούς στόχους που συνήθως χρειάζονται ένα χρόνο ή λιγότερο για να επιτευχθούν.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δημιουργούν ισχυρές ευκαιρίες για νίκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παρέχουν επίσης κατεύθυνση — τα παιδιά σας θα ξέρουν προς ποια πλευρά του γηπέδου να τρέξουν για να πετύχουν αυτό το γκολ που αλλάζει το παιχνίδι.

Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι οδηγούν σε βελτιώσεις στις συνήθειες μελέτης, τον χαρακτήρα και την ανθεκτικότητα.

Αυτή η διαδικασία του καθορισμού στόχων (όχι απαραίτητα η επίτευξη του αποτελέσματος) είναι που προετοιμάζει τα παιδιά σας για συνεχή επιτυχία.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα βραχυπρόθεσμων ακαδημαϊκών στόχων:

 • Πάρτε ένα Α στην επόμενη μου εξέταση στα μαθηματικά
 • Συνδεθείτε με έναν μέντορα που θα με καθοδηγήσει
 • Ολοκλήρωση του ερευνητικού μου έργου μέχρι [specific date]
 • Γίνετε μέλος του σκακιστικού συλλόγου
 • Συμμετέχετε σε συζητήσεις στην τάξη τουλάχιστον Χ φορές την εβδομάδα

Μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι

ομάδα μελέτηςΟι μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι το Βόρειο Αστέρι ενός μαθητή.

Τα κίνητρα είναι φευγαλέα και η εστίαση μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη.

Μερικές φορές, τα παιδιά σας μπορεί να σκεφτούν:

«Είναι μόνο ένας βαθμός — οπότε τι γίνεται αν δεν είναι Α;»

Το να βασίζεσαι στην έμπνευση δεν λειτουργείαλλά οι μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι γίνονται όταν είναι επιτακτικοί.

Το κλειδί είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν το Γιατί πίσω από τους μεγάλους στόχους τους. Πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συναισθηματική προσκόλληση στο όνειρο.

Μερικοί μαθητές βρίσκουν συναρπαστικό να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Άλλοι κατακλύζονται από την τεράστια τεράστια του έκταση, και αυτό είναι επίσης εντάξει.

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι οι μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι μπορεί να αλλάξουν καθώς αναπτύσσουν νέα ενδιαφέροντα. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου εκπαιδευτικού σχεδίου που φέρνει νόημα και σκοπό στις ακαδημαϊκές τους σπουδές.

Παραδείγματα ακαδημαϊκών στόχων

Δεδομένου ότι οι μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι ζωτικής σημασίας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά κοινά παραδείγματα.

Επίτευξη υψηλού ΣΔΣ

Ένα υψηλό GPA (μέσος όρος βαθμολογίας) δεν είναι το κύριο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσετε.

Ο βαθμός είναι απλώς ένα γράμμα σε μια σελίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δυνατό να ζήσετε μια ικανοποιητική και επιτυχημένη ζωή χωρίς ευθεία Α.

Ωστόσο, ένα υψηλό ΣΔΣ είναι ένα σημάδι ενός εργατικού, πειθαρχημένου μαθητή – χαρακτηριστικά που εκτιμούν πολλές επιτροπές υποτροφιών, πανεπιστήμια και επιτροπές εργασίας. Η επίτευξη υψηλού ΣΔΣ μπορεί να είναι ένας μακροπρόθεσμος ακαδημαϊκός στόχος που έχει νόημα για παιδιά και εφήβους.

Γίνετε δεκτοί στο πανεπιστήμιο των ονείρων τους

Τα παιδιά ή οι έφηβοί σας έχουν ήδη επιλέξει τα πανεπιστήμια των ονείρων τους;

Ίσως είναι ένα τοπικό πανεπιστήμιο με ένα αξιόλογο πρόγραμμα δημοσιογραφίας. Ή ίσως τα παιδιά σας θέλουν να σπουδάσουν εκεί που αποκτήσατε το πτυχίο σας.

Η αποδοχή σε ένα σχολείο ονείρων μπορεί να είναι ένας παρακινητικός και συναρπαστικός μακροπρόθεσμος ακαδημαϊκός στόχος για τους μαθητές.

Κερδίστε ένα πτυχίο

Η απόκτηση πτυχίου είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για πολλά μονοπάτια σταδιοδρομίας. Ακόμα κι αν το μάθημα δεν παρέχει άμεσο εργασιακό μονοπάτι (όπως Αγγλικά ή Φιλοσοφία), η παρακολούθηση πτυχίου είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά σας να βουτήξουν βαθιά στα ενδιαφέροντά τους, ανοίγοντας τον δρόμο για συνεχή εκπαίδευση.

Επιπλέον, τα πανεπιστημιακά μαθήματα χτίζουν δεξιότητες επικοινωνίας, κοινωνικές και επίλυσης προβλημάτων — όλοι οι σπουδαίοι λόγοι για να θέλουν τα παιδιά σας να πάρουν πτυχίο.

Κερδίστε μεταπτυχιακό

Ορισμένα μονοπάτια σταδιοδρομίας απαιτούν μεταπτυχιακό. Εάν τα παιδιά σας ονειρεύονται να γίνουν σύμβουλοι ψυχικής υγείας ή πολεοδόμοι, θα χρειαστεί να περάσουν επιπλέον χρόνο στο πανεπιστήμιο.

Ένας άλλος λόγος για να εξετάσετε ένα μεταπτυχιακό είναι για τα οικονομικά οφέλη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες θέσεις εργασίας πληρώνουν άτομα με μεταπτυχιακό έως και 18% περισσότερο από εκείνα με πτυχίο.

Είτε οι στόχοι των παιδιών και των εφήβων σας είναι η επαγγελματική ανέλιξη είτε η οικονομική ασφάλεια, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου μπορεί να είναι ένας σχετικός μακροπρόθεσμος στόχος.

Πώς βοηθάει τους μαθητές ο καθορισμός ακαδημαϊκών στόχων

Εξερευνήσαμε διαφορετικούς τύπους ακαδημαϊκών στόχων και φτιάξαμε μια δειγματική λίστα στόχων για μαθητές. Τώρα, ας δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά και τους εφήβους σας να θέσουν και να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους.

Οι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιτυχία

αθλητέςΑς φανταστούμε ότι το αφεντικό σου σου λέει ότι πρέπει να τρέξεις μαραθώνιο.

(Ας μην μπούμε στο γιατί το αφεντικό σας θα ήθελε να το κάνετε αυτό.)

Αν δεν είστε δρομέας, το τρέξιμο 42 χιλιομέτρων μάλλον ακούγεται εξαντλητικό. Αδύνατον, έστω.

Δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε, οπότε δεν το κάνετε. Λέτε στο αφεντικό σας ότι δεν μπορείτε να τρέξετε τον μαραθώνιο και αυτό είναι το τέλος.

Τώρα, φανταστείτε αυτό…

Κανείς δεν σε αναγκάζει να τρέξεις μαραθώνιο. Αποφασίσατε ότι είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος που σας παρακινεί να γίνετε πιο υγιής άνθρωπος. Επιπλέον, πάντα θέλατε να βγαίνετε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Οπότε βρίσκεις προπονητή. Σου δίνει ένα πρόγραμμα προπόνησης 16 εβδομάδων και ξεκινάς με μερικές μικρές διαδρομές. Οι βδομάδες περνούν και ξαφνικά, είσαι καθ‘ οδόν για να τρέξεις τον πλήρη μαραθώνιο. Έχετε ορόσημα για να σας κρατήσουν σε τροχιά καθώς αγωνίζεστε προς τη γραμμή τερματισμού που θέλετε να διασχίσετε.

Οι μακροπρόθεσμοι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι σαν μαραθώνιος. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι οι προπονήσεις που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν την πορεία τους.

Το έχω ξαναπεί, αλλά αξίζει να το επαναλάβω.

Είναι η διαδικασία – όχι η επίτευξη του αποτελέσματος – που κάνει τη διαφορά.

Ο τερματισμός ενός μαραθωνίου είναι φανταστικός, αλλά τι είναι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό;

Ποιος έπρεπε να γίνεις για να ολοκληρώσεις αυτές τις πρώτες πρωινές διαδρομές και τις εξαντλητικές προπονήσεις. Το ψυχικό σθένος και η σωματική δύναμη που αποκτήσατε μέσω της πρακτικής του να εμφανίζεστε, μέρα με τη μέρα.

Η ζωή είναι ένα συνεχές ταξίδι μάθησης, βελτίωσης και εξέλιξης.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι επιτρέπουν στα παιδιά σας να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Οι ακαδημαϊκοί στόχοι μετρούν την πρόοδο

Υπάρχει ένα γνωστό επιχειρηματικό ρητό ότι «αν δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το βελτιώσεις».

Αυτό ισχύει και για τους ακαδημαϊκούς. Οι βραχυπρόθεσμοι εκπαιδευτικοί στόχοι δίνουν στα παιδιά σας σαφή σημεία αναφοράς για να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στην πορεία.

Οι ακαδημαϊκοί στόχοι δημιουργούν μια αίσθηση σκοπού

Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και ότι οι αποφάσεις τους κάνουν τη διαφορά.

Το να έχεις ακαδημαϊκούς στόχους κάνει ακριβώς αυτό. Ξαφνικά, η σχολική εργασία έχει νόημα. Οι εργασίες για το σπίτι δεν φαίνονται πλέον άσκοπες και το να παίρνεις καλούς βαθμούς γίνεται συναρπαστικό.

Επιπλέον, η αίσθηση του σκοπού δημιουργεί αυτοπεποίθηση, κίνητρο και αυτονομία — όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των υπεύθυνων εφήβων.

Πώς να θέσετε και να επιτύχετε ακαδημαϊκούς στόχους

κουρασμένος και νυσταγμένοςΣε αυτό το σημείο του άρθρου, δεν αναρωτιέστε πλέον ποιοι είναι οι ακαδημαϊκοί στόχοι. Ακόμα καλύτερα, τα παιδιά σας έχουν τώρα (ή θα έχουν σύντομα) λίστες με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που είναι ενθουσιασμένοι να επιδιώξουν.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Δεν οδηγούν όλοι οι στόχοι σε αποτελέσματα.

Δεν είναι επειδή τα παιδιά σας δεν εργάζονται αρκετά σκληρά ή δεν νοιάζονται για τις σπουδές τους.

Το μυστικό για να θέτεις τους σωστούς ακαδημαϊκούς στόχους είναι να εστιάζεις στην επίτευξη προόδου — όχι στην τελειότητα.

Τα παιδιά σας θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις και θα αντιμετωπίσουν αναποδιές στο ταξίδι τους.

Ίσως τα παιδιά ή οι έφηβοί σας να σπούδαζαν για εβδομάδες, αλλά να μην πέτυχαν τις μεγάλες εξετάσεις τους.

Ή ίσως υστερούσαν στον λογισμό ενώ εργάζονταν στις αιτήσεις τους στο κολέγιο.

Τέτοιες απογοητεύσεις είναι φυσιολογικές. Ταυτόχρονα, τα εμπόδια παρουσιάζουν ισχυρές ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και ανάπτυξη.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πρόοδος προς τους ακαδημαϊκούς στόχους.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαδικασίες που μας φέρνουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το κάνουμε αυτό βοηθώντας τους μαθητές να ρυθμίσουν με βάση τη διαδικασία στόχους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα στόχων που βασίζονται σε διαδικασίες:

 • Θα δουλεύω με τον καθηγητή μαθηματικών δύο φορές την εβδομάδα.
 • Θα κοιμάμαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
 • Θα καθίσω στην πρώτη σειρά της τάξης για να διασφαλίσω ότι θα παραμείνω συγκεντρωμένος.
 • Θα βάλω το τηλέφωνό μου σε λειτουργία αεροπλάνου ενώ μελετάω για να μην αποσπάσω την προσοχή μου.
 • Θα πίνω τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά.

Γίνετε συγκεκριμένοι με τους στόχους σας που βασίζονται στη διαδικασία.

Το «Θα μελετώ για 2 ώρες κάθε εβδομάδα» είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθηθεί από το «Θα μελετήσω περισσότερο».

Στη συνέχεια, κάθε εβδομάδα ή δύο, παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναθεωρήσουν τους στόχους τους που βασίζονται στη διαδικασία και να αξιολογήσουν πώς τα πήγαν.

Πλησιάζουν περισσότερο στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ακαδημαϊκών στόχων τους; Αν όχι, δεν πειράζει!

Βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις ή προσαρμογές στους στόχους τους που βασίζονται στη διαδικασία.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά σας θα εργάζονται συνεχώς για την επίτευξη των ακαδημαϊκών τους στόχων χωρίς να προσηλώνονται σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τη διαδικασία της βελτίωσης και της ανάπτυξης — και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν επίσης.

Η διαφορά μεταξύ ακαδημαϊκών και επαγγελματικών στόχων

Καθώς αρχίζουμε να ολοκληρώνουμε αυτό το άρθρο, μπορεί να αναρωτιέστε, „Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακαδημαϊκών και επαγγελματικών στόχων;“

Μου αρέσει να λέω ότι οι ακαδημαϊκοί στόχοι είναι το σκαλοπάτι για τους μελλοντικούς επαγγελματικούς στόχους.

Αν τα παιδιά σας θέλουν να γίνουν γιατροί, θα πρέπει πρώτα να πάρουν συγκεκριμένους βαθμούς και διπλώματα.

Η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι τόσο απλή όσο το να παίρνεις straight A. Οι εργαζόμενοι «βαθμολογούνται» ως προς την απόδοση, τη δημιουργικότητα, την ομαδική εργασία και την ηγεσία — όλες οι πολύτιμες δεξιότητες που θα μάθουν τα παιδιά σας μέσω της διαδικασίας επιδίωξης των στόχων τους.

Μην ανησυχείτε αν τα παιδιά σας δεν έχουν ιδέα ποια καριέρα θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Οι επαγγελματικοί στόχοι συχνά εξελίσσονται και οι μαθητές τείνουν να αλλάζουν γνώμη με την πάροδο του χρόνου.

Η ουσία είναι ότι είναι υπέροχο αν τα παιδιά σας έχουν στόχους σταδιοδρομίας, αλλά μην εστιάζετε πολύ σε αυτούς.

Αντίθετα, εστιάστε τόσο σε βραχυπρόθεσμους όσο και σε μακροπρόθεσμους ακαδημαϊκούς στόχους που φέρνουν σκοπό στις σπουδές των παιδιών και των εφήβων σας και τους επιτρέπουν να χτίσουν ζωτικές δεξιότητες.

Θέλετε ακόμα περισσότερες συμβουλές;

ομάδα μελέτης γέλιοΌταν βοηθάτε τα παιδιά σας να δεσμευτούν σε έξυπνους ακαδημαϊκούς στόχους, τα ρυθμίζετε για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Είναι υπέροχο αν τα παιδιά σας πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ακόμα καλύτερη, όμως, είναι η διαδικασία να γίνουν εργατικοί και πειθαρχημένοι μαθητές με συναρπαστικά οράματα για το μέλλον.

Ο καθορισμός ακαδημαϊκών στόχων είναι μόνο ένας τρόπος για να παρακινήσετε τα παιδιά και τους εφήβους σας. Θέλετε ακόμα περισσότερες συμβουλές;

Θέλετε να μάθετε πώς να βοηθάτε τα παιδιά και τους εφήβους σας…

 • Βρείτε ένα ανανεωμένο πάθος για μάθηση;
 • Να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπαίδευση και τη ζωή τους;
 • Χτίστε χαρακτήρα και ανθεκτικότητα;
 • Κάνουν αυτό που πρέπει — χωρίς να γκρινιάζετε;

Αν ναι, κατεβάστε το ηλεκτρονικό μου βιβλίο, 16 κλειδιά για να παρακινήσετε τον έφηβό σας.

Ο οδηγός είναι εντελώς δωρεάν και έχω λάβει αμέτρητα email από χαρούμενους γονείς που επωφελήθηκαν από το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο στο παρακάτω πλαίσιο και λάβετε το αντίγραφό σας σήμερα!

Schreibe einen Kommentar