Εξερευνώντας την απίστευτη τέχνη του San Rock στο Machete της Νότιας Αφρικής

Εξερευνώντας την απίστευτη τέχνη του San Rock στο Machete της Νότιας Αφρικής

Juli 7, 2020 0 Von admin

Ως σπουδαστής ανθρωπολογίας, μου αρέσουν όλα τα ιστορικά πράγματα, ειδικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τους πρώιμους προγόνους μας και την κατανόηση του πώς ζούσαν και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Ενθουσιάστηκα λοιπόν όταν έμαθα ότι η περιοδεία μας στη Νότια Αφρική περιελάμβανε μια προϊστορική ροκ τέχνη του Σαν στο Machete (ή Κυρίες, ανάλογα με την πηγή).

Περάσαμε λίγο χρόνο στο Εθνικό Πάρκο Mapungubwe, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Νότιας Αφρικής, ενώνοντας τη Ζιμπάμπουε και την Μποτσουάνα. Το πολιτιστικό τοπίο του Mapungubwe είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η περιοχή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο μέσω των λιμανιών της Ανατολικής Αφρικής προς την Ινδία και την Κίνα μέχρι την παρακμή της τον 13ο αιώνα. Υπάρχουν ακόμα υπολείμματα κτιρίων από το απόγειο της δύναμης του βασιλείου, αλλά είχαμε αρκετό χρόνο μόνο για να εξερευνήσουμε την τέχνη του βράχου San.

Υπήρχαν μερικοί απλοί κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσετε πριν δείτε τους πίνακες:

Σημάδι καλωσορίσματος San Rock Art Νότια Αφρική

Το καταφύγιο βράχου που εξερευνήσαμε ήταν το Καταφύγιο του Kaoxa. Το όνομα του καταφυγίου προήλθε από τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες Kalahari San και τον θεό τους Kaoxa, Άρχοντα των Ζώων. Οι Καλαχάρι Σαν έφτιαξαν αυτούς τους πίνακες, μερικοί από τους οποίους είναι τουλάχιστον 2000 ετών και άνω. Υπάρχουν περίπου 200 πίνακες που εκθέτουν πάνω από 16 διαφορετικά είδη ζώων.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, υπάρχουν πολλές απεικονίσεις ζώων, η πιο ξεκάθαρη είναι μια καμηλοπάρδαλη (πάνω δεξιά γωνία). Κατά την πεποίθηση του Σαν, η καμηλοπάρδαλη είχε υπερφυσική ισχύ την οποία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να επιτύχουν αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης. Αυτή η αλλοιωμένη κατάσταση θα τους έστελνε στη συνέχεια στον κόσμο των πνευμάτων και θα τους έδινε τη δύναμη να θεραπεύουν ανθρώπους.

Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει επίσης kudu, hartebeest, αντιλόπη, ένα λιοντάρι και ανθρώπινες φιγούρες να χορεύουν. Μπορείς να τους δεις? (Υπόδειξη: οι ανθρώπινες φιγούρες βρίσκονται κάτω δεξιά.) Οι άνθρωποι του Σαν ζωγράφιζαν το kudu πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Φαίνονται να συνδέονται τόσο με τις τελετές εφηβείας των κοριτσιών όσο και με τους σαμάνους.

Τέχνη βράχου καταφυγίου Kaoxa

Αυτή είναι μια καλύτερη φωτογραφία της πετρογλυφικής καμηλοπάρδαλης. Είναι μια πολύ καλή ομοιότητα, δεν νομίζετε; Οι άνθρωποι του Καλαχάρι Σαν ζωγράφιζαν κυρίως με κόκκινη ώχρα, αν και περιστασιακά χρησιμοποιούσαν επίσης το κίτρινο, το λευκό και το μαύρο.

Καμηλοπάρδαλη τέχνης με ματσέτ

Το παρακάτω σύμπλεγμα πινάκων απεικονίζει κυνήγι, συγκεκριμένα αντιλόπη, ακόμα και ιπποπόταμο! Πιστεύεται όμως ότι η εικόνα του κυνηγούμενου ιπποπόταμου δεν είναι κυριολεκτική. Το δέρμα ενός ιπποπόταμου θα ήταν πολύ σκληρό για να το διαπεράσει με ένα βέλος. Είναι πιο πιθανό ότι αυτό αντιπροσώπευε το κυνήγι της υπερφυσικής δύναμης. Αλλά φυσικά, πολλά από αυτά είναι απλώς εικασίες!

ροκ τέχνη ματσέτα - ιπποπόταμος

Τα βραχογραφήματα είναι λίγο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν σήμερα. Ευτυχώς, αυτά τα χρήσιμα ερμηνευτικά σημάδια περιέγραψαν τις εικόνες:

σημάδι τέχνης ροκ

Ένα από τα πιο σημαντικά τελετουργικά για τους ανθρώπους του Σαν είναι ο χορός της ιατρικής. Αυτός ο χορός όχι μόνο θεραπεύει τους αρρώστους, αλλά φέρνει υγεία στη γη και ενώνει την κοινότητα μέσα από κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ορισμένοι ρυθμικοί χοροί μπορούν στην πραγματικότητα να βάλουν ένα άτομο σε ένα είδος έκστασης, ή σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης. Ο χορός της ιατρικής είναι ένα κοινό θέμα στη ροκ τέχνη, όπως και η αλλοιωμένη κατάσταση που βιώνουν οι σαμάνοι.

Και αν οι πίνακες δεν ήταν αρκετά δροσεροί, υπάρχουν και στοιχεία για αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι!

Επιτραπέζιο παιχνίδι Kaoxa shelter

Οι αγρότες της Εποχής του Σιδήρου μπορεί να έχουν δημιουργήσει αυτά τα παιχνίδια. Αλλά οι άνθρωποι του San ή του Khoekhoen μπορεί να τα είχαν δημιουργήσει επίσης. Αυτοί οι πίνακες παιχνιδιών υπάρχουν σε όλη την Αφρική. Οι άνθρωποι του Khoekhoen από τη Ναμίμπια τους αποκαλούν «Παιχνίδια σύννεφων» και συνδέονταν μυστικά με τη βροχή.

Οι παρακάτω γεωμετρικές σημάνσεις είναι χαρακτηριστικές της βραχοτεχνίας του Khoekhoen. Οι βοσκοί Khoekhoen έφτασαν γύρω στην πρώτη χιλιετία μ.Χ. Εισήγαγαν επίσης πρόβατα στη νότια Αφρική.

Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σαφές τι προσπαθούσε να απεικονίσει εδώ ο ζωγράφος. Πιστεύουν όμως ότι αντιπροσωπεύει τις φούντες στη γυναικεία ποδιά. Αυτό συνδέθηκε με τις ιεροτελεστίες της εφηβείας των κοριτσιών, όταν τα κορίτσια λάμβαναν μια νέα ποδιά για να σηματοδοτήσουν τη μύησή τους στη γυναικεία ηλικία.

Βραχογραφία Kaoxa

Το παρακάτω πλαίσιο περιέχει ένα συνονθύλευμα από πολλές ξεθωριασμένες εικόνες. Πόσους μπορείτε να αναγνωρίσετε;

ροκ τέχνη

Λοιπόν, εντάξει, συμβαίνουν πολλά σε αυτό και οι εικόνες δεν είναι τόσο καθαρές. Εδώ είναι μια μικρή βοήθεια:

ερμηνευτικό πάνελ ροκ τέχνης

Τα πετρογλυφικά περιλαμβάνουν αυτόνομα λουλούδια ή γυναικείες ποδιές (που υποδεικνύονται με κόκκινα βέλη). Αυτοί οι πίνακες σε σχήμα y υποδήλωναν τους ρόλους του ανδρικού και του γυναικείου φύλου. Οι άντρες χρειάζονταν ένα εσώρουχο για να χορεύουν αληθινό φάρμακο ή να τρέχουν γρήγορα ενώ κυνηγούν. Εν τω μεταξύ, η ποδιά της γυναίκας αντιπροσώπευε τη σεξουαλικότητα και το υπερφυσικό.

Προσέξτε επίσης τους πίνακες με καμηλοπαρδάλεις, μαγκούστα, πολύτιμους λίθους και ακρίδες. Οι Σαν πίστευαν ότι οι ακρίδες είχαν μαγικές δυνάμεις και ότι οι θεραπευτές έλεγχαν την εμφάνισή τους σε σμήνη.

Σημειώστε το τμήμα της εικόνας που λέει „Το πλαίσιο αφαιρέθηκε“. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αφαίρεση της ροκ τέχνης εξακολουθούσε να επιτρέπεται. Η εικόνα που λείπει βρίσκεται τώρα στο Εθνικό Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας Tshwane. Η αφαιρεθείσα εικόνα είναι επτά γυναικείες μορφές.

Πηγές για την τέχνη του San Rock

Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα βραχογραφήματα San rock art και το σχέδιο διαχείρισης 2009-2014 για το καταφύγιο Kaoxa, υπάρχει ένα υπέροχο pdf από το Getty Conservation Institute και South African Rock Art Project που αξίζει να το διαβάσετε. Μια άλλη μεγάλη πηγή είναι: Capturing the Spoor: An Exploration of South African Rock Art βy Edward B. Eastwood και Cathelijne Eastwood. Αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλό για την εύρεση εξηγήσεων για το τι απεικονίζουν οι πίνακες και τα νοήματα πίσω από αυτά. Μαζί με τις ερμηνευτικές πινακίδες στο χώρο, αυτό το βιβλίο με βοήθησε να περιγράψω πολλά από τα νοήματα πίσω από κάθε πίνακα.

Καρφιτσώστε το για αργότερα:

Rock Art of Machete