Κριτική Brennivin Anniversary Edition (Ισλανδία)

Κριτική Brennivin Anniversary Edition (Ισλανδία)

Januar 24, 2022 0 Von admin

Αναμφισβήτητα, το πιο διάσημο αλκοολούχο πνεύμα που βγήκε από την Ισλανδία είναι το Brennivin. Για αυτήν την κριτική, παίρνουμε αυτό το εμβληματικό αλκοολούχο ποτό και το αναβαθμίζουμε, εξετάζοντας την Επετειακή Έκδοση Brennivin.

Τι είναι το Brennivin;

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με την περιγραφή του τι Φίλος μάρκας στην πραγματικότητα είναι. Το Brennivin χαιρετίζεται ευρέως ως το χαρακτηριστικό πνεύμα της Ισλανδίας. Είναι αυτό που είναι γνωστό ως ένα aquavit (από τα λατινικά νερό της ζωής, που μεταφράζεται σε «νερό της ζωής».) Τα Aquavits είναι σκανδιναβικά αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά που παρασκευάζονται από δημητριακά ή πατάτες. Τα Aquavit αρωματίζονται συνήθως με βότανα και μπαχαρικά, με την πιο κυρίαρχη γεύση να προέρχεται από το κύμινο. Το κύμινο είναι ένα από τα λίγα μπαχαρικά που καταφέρνει να αναπτυχθεί άγρια ​​στο δύσκολο κλίμα και τη γεωγραφία της Ισλανδίας.

Εθνικό Πάρκο Thingvellir
Εθνικό Πάρκο Þingvellir, Ισλανδία

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πιο κυρίαρχη γεύση του Aquavit πρέπει να προέρχεται είτε από κύμινο είτε από σπόρους άνηθου. Πρέπει επίσης να περιέχει τουλάχιστον 37,5% ABV (οινόπνευμα κατ‘ όγκο) προκειμένου να επισημανθεί και να πωληθεί ως aquavit.

Η λέξη Brennivin μεταφράζεται σε καιόμενο κρασί, και προέρχεται από την ίδια ρίζα λέξη με το κονιάκ. Το Brennivin αρωματίζεται μόνο με κύμινο και κυμαίνεται μεταξύ 37,5 ή 40% ABV, καθιστώντας το aquavit στον πιο καθαρό του ορισμό.

Ιστορία του Brennivin

Για να κατανοήσουμε την ιστορία του Brennivin, πρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο στην ιστορία της Ισλανδίας. Νορβηγοί και Κέλτες άποικοι έφτασαν στην Ισλανδία τον 9ο αιώνα. Η βύνη και το μέλι διακινούνταν ελεύθερα μεταξύ Σκανδιναβίας και Ισλανδίας, αλλά η μπύρα δεν ταξίδευε καλά. Έτσι οι Ισλανδοί έφτιαχναν το δικό τους υδρόμελο, και περιστασιακά μπύρα.

Το 1397, με την Ένωση Kalmar, η Ισλανδία περιήλθε στην κυριαρχία του στέμματος της Δανίας. Το 1602, ο βασιλιάς της Δανίας εφάρμοσε ένα εμπορικό μονοπώλιο – μόνο ορισμένοι Δανοί έμποροι μπορούσαν να εμπορεύονται με την Ισλανδία και οι Ισλανδοί δεν μπορούσαν να εμπορεύονται με καμία άλλη χώρα εκτός από τη Δανία. Η μεταφορά αλκοολούχων ποτών καταλάμβανε λιγότερο χώρο στα εμπορικά πλοία από το υδρόμελι, το μέλι ή τη βύνη και επίσης δεν χάλασε. Δυστυχώς, δεν είχε την καλύτερη γεύση.

Αυτή τη στιγμή, η μέθοδος της απόσταξης αλκοόλης (γνωστή ως καύση) έδωσε στο αλκοόλ μια δυσάρεστη γεύση. Για να καταπολεμηθεί αυτό, προστέθηκαν βότανα και μπαχαρικά. Αυτή ήταν η δημιουργία του aquavit.

Το 1786, το εμπορικό μονοπώλιο έληξε – αλλά η Danish Distilling Company είχε ακόμα το μονοπώλιο στην απόσταξη στη Δανία και στα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας. Αυτό σήμαινε ότι απαγορεύτηκε στους Ισλανδούς να αποστάζουν τα δικά τους αποστάγματα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η παράδοση του aquavit ήταν πλήρως ριζωμένη στις προτιμήσεις των σκανδιναβικών αλκοολούχων ποτών.

Το 1908, ψηφίστηκε ένα δημοψήφισμα απαγόρευσης στην Ισλανδία. Όλες οι εισαγωγές αλκοόλ σταμάτησαν το 1912 και όλο το υπόλοιπο απόθεμα αλκοολούχων ποτών έπρεπε να καταναλωθεί ή να καταστραφεί μέχρι το 1915.

Η Ισλανδία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Δανία το 1918, θέτοντας τέλος στο μονοπώλιο της Δανίας στην απόσταξη. Η απαγόρευση καταργήθηκε εν μέρει το 1935, αλλά τα αλκοολούχα προϊόντα ελέγχονταν σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. Η ισλανδική κυβέρνηση ίδρυσε την Κρατική Εταιρεία Αλκοόλ της Ισλανδίας και το Brennivin ήταν ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά που παρήχθησαν. Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί το ενδιαφέρον για το αλκοολούχο πνεύμα, δημιουργήθηκε η απλή ασπρόμαυρη ετικέτα, η οποία αρχικά περιελάμβανε ένα λευκό κρανίο για να αποθαρρύνει την κατανάλωση. Το ποτό μερικές φορές αναφερόταν ως «svarti dauði» (μαύρος θάνατος), αλλά παρά την επισήμανση, το ποτό έγινε δημοφιλές στους Ισλανδούς.

Τι είναι το Brennivin Anniversary Edition;

Το Brennivin Anniversary Edition δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την 80η επέτειο από την επανεισαγωγή των οινοπνευματωδών ποτών στην Ισλανδία. Παλαίστηκε για έναν ολόκληρο χρόνο – 4 μήνες σε βαρέλια αμερικάνικα λευκά δρύινα βαρέλια, 4 μήνες σε βαρέλια ουίσκι Islay και 4 μήνες σε βαρέλια ουίσκι bourbon.

κριτική της επετειακής έκδοσης του Brennivinετικέτα brennivin

Όπως μπορείτε να δείτε, η παλαίωση της κάννης έδωσε ένα ελαφρύ μαύρισμα χρώμα στο Brennivin, το οποίο είναι συνήθως κρυστάλλινο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ καίει τα ρουθούνια σας λίγο στο άρωμα, αλλά μυρίζει επίσης καθαρό, γλυκό και σχεδόν φρουτώδες. Κάτι που είναι ενδιαφέρον, αφού δεν προσθέτουν καθόλου γλυκαντικό στο απόσταγμα.

γυαλί βολής brennivin

Όσο για τις γευστικές νότες, η αλκοολική ζέστη χτυπάει πρώτη, αλλά είναι πολύ πιο απαλή από ό,τι θα περίμενες. Υπάρχουν σαφείς νότες ξυλώδους, φρουτώδους βανίλιας, που αναμφίβολα μεταδίδεται από τη διαδικασία γήρανσης του βαρελιού. Το κύμινο είναι σίγουρα το αστέρι της παράστασης, αλλά αν δεν ξέρατε τι είναι, η γεύση θα μπορούσε εύκολα να περάσει για μια συλλογή γεύσεων, δηλαδή γλυκάνισο και μια νότα γλυκιάς μέντας. Η γεύση είναι καθαρή, ελλείψει καλύτερης περιγραφής, αλλά και πιο περίπλοκη από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα καθαρό πνεύμα.

Ωστόσο, η πιθανότητα να πάρετε τα χέρια σας στην Επετειακή Έκδοση Brennivin είναι απίθανη – παρήγαγαν μόνο 5000 μπουκάλια το 2015. (Σημειώστε τη μικρή ετικέτα „Iceland“ στο λαιμό του μπουκαλιού. Τελικά αφιερώσαμε χρόνο για να βάλουμε ετικέτα σε όλα τα αναμνηστικά μας ποτά μπουκάλια.)

μπουκάλι επετειακή έκδοση brennivin

Πώς να πίνετε Brennivin

Το Brennivin είναι ένα πολύ ευέλικτο πνεύμα. Σερβίρεται συχνά παγωμένο ως σφηνάκι, με μπύρα ή ακόμα και ως βάση για κοκτέιλ. Ανάλογα με τις γευστικές σας επιλογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για τζιν, ρούμι ή βότκα. Είναι επίσης το τυπικό ποτό που πρέπει να το συνδυάσετε καρχαρίαςένα είδος κρέατος καρχαρία που έχει υποστεί ζύμωση ή ρέγγα τουρσί.

Brennivin σε ένα ποτήρι

Πού να βρείτε το Brennivin

Μπορεί να μην μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας για την Επετειακή Έκδοση του Brennivin, αλλά το τυπικό Brennivin είναι εύκολο να το βρείτε σε ισλανδικά καταστήματα αλκοολούχων ποτών και σε ορισμένα εστιατόρια. Το 2014 η Brennivin άρχισε να εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς και η Γερμανία ακολούθησαν σύντομα, και μπορούν επίσης να βρεθούν στη Δανία και τη Σουηδία.