Μάρκετινγκ καθαρής ενέργειας: Τι να κάνετε σε επείγοντες καιρούς

3
Μάρκετινγκ καθαρής ενέργειας: Τι να κάνετε σε επείγοντες καιρούς

Δεν είναι μυστικό ότι το μέλλον της ενέργειας βρίσκεται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών, όπως η ηλιακή, η αιολική και η αποθήκευση ενέργειας. Το πρόσφατο IPCC η έκθεση υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Για όσους από εμάς ασχολούμαστε με την εμπορία καθαρής ενέργειας και άλλων κλιματικών λύσεων, οι δουλειές μας έγιναν από προκλητικές… σε κρίσιμες.

Πώς μπορείτε να κάνετε τις προσπάθειές σας στο μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικές όταν το ρολόι του πλανήτη χτυπά τόσο ανελέητα;

Τι να κάνω

Θέτοντας τους Σωστούς Στόχους

Ίσως είναι αυτονόητο, αλλά θα το πούμε ούτως ή άλλως: Οι στόχοι μάρκετινγκ πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι — και να ευθυγραμμίζονται προσεκτικά με τους επιχειρηματικούς στόχους. Συμμετοχή της ομάδας διαχείρισης στον καθορισμό των στόχων. Μιλήστε με την ομάδα πωλήσεών σας για να καταλάβετε τι είδους βοήθεια χρειάζονται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεστε να ακούς περισσότερο από να μιλάς.

Το ταξίδι του πελάτη

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε τη δουλειά του μάρκετινγκ, πάρτε έναν ρυθμό για να κατανοήσετε το ταξίδι του πελάτη σας. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε αυτό το βήμα προς το συμφέρον του χρόνου, αλλά μην το κάνετε. Εάν το κάνετε, θα πρέπει να επανεξετάσετε το ταξίδι μόνο όταν οι προσπάθειες μάρκετινγκ υπολείπονται.

ταξίδι πελάτηΌπως και άλλες αποφάσεις αγοράς, το ταξίδι του πελάτη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκινά με επίγνωση – η συνειδητοποίηση ότι ένας καταναλωτής ή μια επιχείρηση χρειάζεται ή θέλει το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε. Ενώ κλίμα Οι αναφορές βοηθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη ανάληψης δράσης, δεν είναι πάντα εύκολο να συνδέσετε τις κουκκίδες σχετικά με το πώς ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία μπορεί να βοηθήσει. Αυτό είναι όπου μια έγκαιρη, συνεπής στρατηγική περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με την Ινστιτούτο μάρκετινγκ περιεχομένου, το 50% του περιεχομένου που δημιουργήθηκε είχε σκοπό να δημιουργήσει ευαισθητοποίηση και να προκαλέσει ενδιαφέρον σε αυτό το πρώτο βήμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εδώ βρίσκουμε το πρώτο μας «do» στη λίστα: το μάρκετινγκ περιεχομένου.

Ναι, το περιεχόμενο είναι ακόμα βασιλιάς

Το περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ψηφιακού μάρκετινγκ. Στο μάρκετινγκ της καθαρής ενέργειας, το συναρπαστικό περιεχόμενο – με αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, μαρτυρίες και άκρως υποβλητικά γραφικά – είναι η βάση ενός αποτελεσματικού σχεδίου μάρκετινγκ.

Τα ιστολόγια θα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενης επισκεψιμότητας και δημιουργούνται πρωτότυπα δελτία τύπου ή ενημερωτικά δελτία δύο φορές περισσότερο επισκεψιμότητα σε σύγκριση με την κοινή χρήση άρθρων. Επιπλέον, τα ιστολόγια παρέχουν ευκαιρίες για καλύτερη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης – μια βασική μέτρηση για την ανάλυση των δεδομένων χρήστη και την απόδοση του ιστότοπού σας. Για παράδειγμα, τα ιστολόγια που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα του SERP (σελίδα αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης) έχουν συνήθως σαφείς κεφαλίδες με βασικούς όρους αναζήτησης, μετα-περιγραφές και είναι μεγαλύτερα από ό,τι νομίζετε – κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από 1500 λέξεις.

Το περιεχόμενο που ενδιαφέρει τους αναγνώστες σας θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο φωτογραφίες του ολοκληρωμένου συστήματος ή συνεντεύξεις που περιγράφουν το ταξίδι του πελάτη προς την καθαρή ενέργεια. Όλα αυτά είναι άψογο για το μύλο περιεχομένου, για κοινή χρήση μέσω email marketing, κοινωνικών καναλιών και πολλά άλλα. Η κοινή χρήση αυτών των παραδειγμάτων δείχνει αφοσίωση στην ικανοποίηση των πελατών και προθυμία για συνεχή βελτίωση.

Email Marketing

Μόλις γράψετε ένα blog, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε – παντού. Το μάρκετινγκ μέσω email εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό – στην πραγματικότητα, το μάρκετινγκ μέσω email το έχει υψηλότερη απόδοση επένδυσης για εταιρείες B2B, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή απόδοση 4400%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται, η απόδοση μπορεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 44 $.

Για εταιρείες B2B, τα email μάρκετινγκ είναι πιο αποτελεσματικά όταν παρουσιάζουν πρωτότυπο περιεχόμενο που είναι ενημερωτικό και εκπαιδευτικό — και κυρίως ενδιαφέρον. Το καλό περιεχόμενο είναι σαν μια καλή ιστορία: έχει τόξο. Για παράδειγμα, εάν είστε εταιρεία ηλιακής ενέργειας που πουλά σε εμπορικές επιχειρήσεις, μελέτες περιπτώσεων πελατών θα είναι βασικό μέρος του οπλοστασίου περιεχομένου σας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν ότι άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές του κλάδου τους, έχουν κάνει με επιτυχία τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας — και πώς.

Ηλιακή εγκατάσταση μεγάλης στέγης
Η επένδυση σε ποιοτικές φωτογραφίες των εγκατεστημένων έργων σας έχει τεράστια απόδοση επένδυσης (ROI). Φωτογραφία: Woody Welch

Social Media: Αξίζει πραγματικά τον κόπο;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε ως πρακτορείο μάρκετινγκ B2B είναι, τι ρόλο παίζουν τα κοινωνικά κανάλια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Η απάντηση, δεν αποτελεί έκπληξη, είναι σημαντική. Οι πελάτες B2B είναι επίσης άνθρωποι και έχουν συνήθειες μέσων που δεν διαφέρουν τόσο από τους καταναλωτές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε εξίσου ενεργοί σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλύτερα να επιλέξετε δύο ή τρία κανάλια και να εστιάσετε στην αυθεντική αφοσίωση καθώς και στην ανάρτηση. Για την καθαρή ενέργεια B2B, το Linked In και το Twitter είναι ίσως τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή, αν και ακόμη και τα βίντεο στο Youtube μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους (ναι, οι άνθρωποι παρακολουθούν βίντεο στο YouTube στη δουλειά).

Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn, Το 80% των πελατών B2B προέρχονται από την πλατφόρμα. Όταν το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τη σελίδα της εταιρείας κοινοποιείται από τους υπαλλήλους, οι αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων από αυτό το αναδημοσιευμένο περιεχόμενο είναι διπλάσια όπως η αρχική ανάρτηση. Δεν πρέπει όλες οι αναρτήσεις να είναι ιστολόγια. μεγάλοιστιοδρομίεςή „κατάλογος αναρτήσεων“, είναι περιεχόμενο σύντομης μορφής που περιγράφει τις σημαντικές πληροφορίες σε γρήγορα σημεία. Οι λίστες είναι πολύ αποτελεσματικές, καθώς δημιουργούν διπλάσιο αριθμό κοινών χρήσεων από τους οδηγούς „πώς να“ και ξεπερνούν τα γραφήματα στο σύνολό τους.

Μόλις οι υποψήφιοί σας γνωρίζουν την επιχείρησή σας, ξεκινούν θεώρηση μέρος της διαδικασίας αγοράς, κατά την οποία το προϊόν ή η υπηρεσία σας υποβάλλεται σε συγκριτική διαδικασία με τους ανταγωνιστές. Το περιεχόμενο που διαφοροποιεί την εταιρεία σας είναι αποτελεσματικό σε αυτό το στάδιο, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να παίζουν ρόλο, ειδικά αν δημοσιεύετε ενημερωτικά άρθρα σε αυτές τις πλατφόρμες, ειδικά στο LinkedIn.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν ακόμη και να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια του λήψη αποφάσης φάση, ο τελικός προορισμός του ταξιδιού αγοράς. Σε σύγκριση με το LinkedIn, το Twitter είναι πιο αποτελεσματικό στο να δείχνει την ανθρώπινη πλευρά της επιχείρησης – απόψεις, συνομιλίες με άλλους ηγέτες του κλάδου και αλληλεπίδραση με τους πελάτες. Το Twitter πιθανώς δεν θα είναι το τελευταίο σημείο πώλησης, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη των πελατών.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Το να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να κάνετε το μάρκετινγκ καθαρής ενέργειας πιο αποτελεσματικό είναι χρήσιμο, αλλά να γνωρίζετε τι δεν μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό. Μερικά από τα «δεν πρέπει» σε αυτήν τη λίστα μπορεί να φαίνονται διαισθητικά, αλλά αντέχουν να επαναλαμβάνονται.

Δεν ανταποκρίνεται = Δεν ασχολείται

Η δέσμευση διατηρεί την εταιρεία σας στην κορυφή και καθησυχάζει τους πελάτες και τους υποψήφιους πελάτες ότι η εταιρεία σας ανταποκρίνεται. Εάν δεν είστε σε θέση να απαντήσετε σε ερωτήσεις πελατών, είτε μέσω email είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τότε δεν ασχολείστε. Ο πελάτης έκανε την προσπάθεια να προσεγγίσει την εταιρεία σας και περιμένει ότι αυτή η προσπάθεια θα ανταποκριθεί.

Αποτυχία παρακολούθησης δεδομένων αφοσίωσης

Η κατανόηση των αναλογιών κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, των αναπηδήσεων, της εισερχόμενης επισκεψιμότητας, του χρόνου που αφιερώνεται και του SEO είναι όλοι όροι που είναι επιτακτικοί για την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της απόδοσης μάρκετινγκ. Αυτά τα σημεία δεδομένων, αν και δεν είναι εξαντλητικά, είναι σχετικά εύκολο στην πρόσβαση και επιτρέπουν τόσο συγκεκριμένες όσο και γενικές πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά σας στο μάρκετινγκ.

Οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν αυτά τα δεδομένα εγγενώς μέσα στις εφαρμογές και είναι προσβάσιμα μέσω των ρυθμίσεων χρήστη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπως το Hootsuite για να μετρήσετε τις κοινωνικές προσπάθειες, με το Google Analytics να παρέχει αρκετά πλούσια ανάλυση του ρόλου των social media στην απόδοση του ιστότοπού σας. Μια ισχυρή πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Mailchimp μπορεί να εμβαθύνει στην απόδοση μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως η δοκιμή A/B.

Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ευνοϊκή για B2B

Μέχρι τώρα, ελπίζουμε να έχετε κατανοήσει ότι πλατφόρμες όπως το TikTok, το Pinterest, το Snapchat και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το Instagram και το Facebook, δεν είναι τόσο αποτελεσματικές για το μάρκετινγκ B2B. Αυτές οι πλατφόρμες στοχεύουν διαφορετικά είδη κοινού, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξυπηρέτηση των αναρτήσεων στον ιδανικό καταναλωτή πληθυσμός. Για τις εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το LinkedIn απευθύνει έκκληση σε α λίγο παλαιότερο δημογραφικό, αν και οι millennials πλησιάζουν γρήγορα στην πλατφόρμα. Το Twitter είναι πανίσχυρο και στον κόσμο των RE, όταν κάνετε τα μαθήματά σας σε hashtags και influencers. (Ξέρεις ποιος είσαι εκεί έξω…)

Φέρνοντας τα Όλα Μαζί

Είτε είστε νέος στον κόσμο του μάρκετινγκ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε βετεράνος του κλάδου, είναι σημαντικό να επαναξιολογείτε τις προσπάθειες μάρκετινγκ σε τακτική βάση. Εάν είστε νέοι στο ψηφιακό μάρκετινγκ, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι απλώς να βουτήξετε – υπάρχει μια μικρή καμπύλη μάθησης, οπότε μην αγχωθείτε. Για τους έμπειρους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, είναι επωφελές να παρακολουθείτε την τρέχουσα κατάσταση μάρκετινγκ και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε ότι το μάρκετινγκ καθαρής ενέργειας μπορεί να είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά ποτέ δεν ήταν πιο επείγον.

Επικοινωνήστε μαζί μας για βοήθεια στην πορεία!

Schreibe einen Kommentar