Μελέτη hack: Πώς να θυμάστε λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα

1
Μελέτη hack: Πώς να θυμάστε λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα

Πως ΔΕΝ να θυμάστε μακροπρόθεσμα τις λέξεις του λεξιλογίου

Ο χειρότερος τρόπος για να μελετήσετε λέξεις λεξιλογίου είναι να απαριθμήσετε τις λέξεις και τους ορισμούς σε ένα φύλλο χαρτιού και να μελετήσετε αυτό το χαρτί.

Τι? Το κάνεις αυτό;

Φυσικά! Οι περισσότεροι μαθητές το κάνουν. Αλλά αν νομίζετε ότι έτσι μπορείτε να θυμάστε μακροπρόθεσμα τις λέξεις του λεξιλογίου, πιθανότατα απλώς ξεχνάτε τις λέξεις την επόμενη μέρα. Ναί?

Πώς να θυμάστε μακροπρόθεσμα τις λέξεις του λεξιλογίου

Εδώ είναι το hack της μελέτης: Σκεφτείτε τη λέξη. Ναι. Σκεφτείτε τη λέξη.

Ξέρω – αυτό ακούγεται κουτό. Αλλά αντέξου μαζί μου εδώ.

Εάν μελετάτε το λεξιλόγιο κοιτάζοντας απλώς μια λέξη και τον ορισμό της (ακόμα και αν το κάνετε ξανά και ξανά), έχετε πρόσβαση σε αυτήν τη λέξη μόνο από ΜΙΑ οπτική γωνία. Βλέπεις και καταλαβαίνεις μόνο τη ΜΙΑ πλευρά της λέξης. Δίνεις μόνο ΜΙΑ λαβή στον εαυτό σου για να πιάσεις τη λέξη και να τη θυμηθείς. Όχι κουλ. Και σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικό.

Έτσι, όπως είπα, ο καλύτερος τρόπος για να μελετήσετε και να θυμάστε μια νέα λέξη λεξιλογίου μακροπρόθεσμα είναι να τη σκεφτείτε. Εργαστείτε με αυτό. Μιλήστε για αυτό. Φανταστείτε το. Συνδέστε το με κάτι άλλο που γνωρίζετε. Σκεφτείτε σκεφτείτε σκεφτείτε!

Όταν σκέφτεστε μια λέξη, την αντιμετωπίζετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, γεγονός που αυξάνει την κατανόησή σας για τη λέξη καθώς και τις πιθανότητές σας να τη θυμάστε μακροπρόθεσμα. Όταν σκέφτεστε μια λέξη, και όταν τη συνδέετε με κάτι που ήδη γνωρίζετε, της δίνετε πλαίσιο και ένα «μέρος για να ζήσετε» μέσα στον εγκέφαλό σας. Κατά κάποιο τρόπο, δίνετε στον εαυτό σας περισσότερες λαβές για να πιάσετε τη λέξη και να τη θυμηθείτε.

Πλευρική σημείωση: Εάν δυσκολεύεστε να μελετήσετε και να θυμάστε πληροφορίες άλλες από λέξεις λεξιλογίου, χρησιμοποιήστε αυτές τις 3 συμβουλές για τη μελέτη της μνήμης. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο μελέτης λέξεων λεξιλογίου, χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές μελέτης λεξιλογίου.

Με τον κίνδυνο να ακούγεσαι σαν κουτός, θέλεις να σκέφτεσαι τη λέξη σου σαν χταπόδι: όσο περισσότερα «πόδια» της δίνεις (δηλ.: τόσους περισσότερους τρόπους νομίζω σχετικά με τη λέξη), τόσο περισσότερους τρόπους θα πρέπει να την κρατήσετε (να το θυμάστε).

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Πάρτε τη λέξη καθαρτικό. Εάν γράψετε καθαρτικό στη μία πλευρά ενός χαρτιού και «παρέχοντας ψυχολογική ή συναισθηματική ανακούφιση μέσω μιας πράξης κάθαρσης» (ο ορισμός της καθαρτικής) στην άλλη πλευρά, η μόνη σας ευκαιρία να μάθετε αυτή τη λέξη είναι αν απομνημονεύσετε τον ορισμό.

Ωστόσο, εάν εσείς νομίζω για τη λέξη, θα τη θυμάστε καλύτερα. Έτσι θα μπορούσε να μοιάζει η «σκέψη της λέξης» αν έμπαινες μέσα στο κεφάλι μου:

Καθαρτικό είναι καλή λέξη. Μας αρέσουν τα πράγματα που είναι καθαρτικό. Το να πας για τρέξιμο είναι καθαρτικό γιατί μετά νιώθω καλύτερα. Καθαρτικό έχει τη λέξη γάτα μέσα και το να χαϊδεύω τη γάτα μου με βοηθάει να απελευθερώσω συναισθηματική ένταση, επομένως το να χαϊδεύω τη γάτα είναι καθαρτικό. Όταν αισθάνομαι άγχος πρέπει να προσπαθήσω να κάνω κάτι καθαρτικό να νιώσεις καλύτερα. Όταν νιώθω καλύτερα, έχω φτάσει κάθαρση. Κάθαρση είναι η κατάσταση του να νιώθεις καλύτερα μετά την απελευθέρωση της έντασης. Όλοι έχουμε διαφορετικές ιδέες για καθαρτικό δραστηριότητες. Καθαρτικό έχει „hart“ σε αυτό που ακούγεται σαν „καρδιά“ – κάτι που είναι καθαρτικό πρόκειται να κάνει τις καρδιές μας να νιώσουν γράμμα. Καθαρτικό έχει επίσης «τέχνη» μέσα, και μου αρέσει να ζωγραφίζω όταν είμαι αγχωμένος, έτσι είναι να κάνω τέχνη καθαρτικό πολύ. Χμ, είμαι αγχωμένος, οπότε ίσως μπορώ να πάω να κάνω κάτι αυτό καθαρτικό.

θυμηθείτε τις λέξεις του λεξιλογίου μακροπρόθεσμα

Δώστε τον λόγο σας ΠΟΔΙΑ σκεπτόμενος το από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να θυμάστε τη λέξη μακροπρόθεσμα.

Για να το κάνω αυτό ένα βήμα παραπέρα, θα μπορούσα να προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω καθαρτικό τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλώς αναγκάζοντας τον εαυτό μου να χρησιμοποιήσει τη λέξη τρεις φορές, σκέφτομαι τη λέξη. Σκέφτομαι Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να το χρησιμοποιήσετε; Ή Ας δούμε αν μπορώ να βάλω τη λέξη σε αυτή τη συζήτηση με τη μαμά. Ή Χάλια, έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη μόνο δύο φορές μέχρι τώρα. καιρός να το χρησιμοποιήσετε άλλη μια φορά! Και κάθε φορά που σκέφτομαι τη λέξη, φτιάχνω περισσότερες λαβές για να την κρατήσω.

Η εκμάθηση λέξεων γίνεται σε τέσσερα στάδια, οπότε αν προσπαθείτε να μάθετε πώς να θυμάστε λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αυτά τα στάδια:

(Εδώ είναι μερικά ιστορικό υπόβαθρο για τα τέσσερα στάδια της εκμάθησης λέξεων, αν σας ενδιαφέρει. Αν όχι, είναι ωραίο.)

  1. Άγνωστη λέξη: Δεν το αναγνωρίζεις
  2. Αρχική αναγνώριση: Έχετε δει ή ακούσει τη λέξη πριν, ίσως μπορείτε να την προφέρετε, αλλά δεν γνωρίζετε τον ορισμό
  3. Μερική γνώση λέξης: Γνωρίζετε έναν κοινό ορισμό της λέξης και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε μια απλή πρόταση
  4. Πλήρης γνώση λέξης: Γνωρίζετε περισσότερους από έναν ορισμούς της λέξης και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη σε διάφορα περιβάλλοντα

Για να θυμάστε τις λέξεις του λεξιλογίου μακροπρόθεσμα, πρέπει να φτάσετε στο τέταρτο στάδιο. Εάν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, αυτό σημαίνει ότι έχετε πλήρη κατανόηση όλων των «λαβών» της λέξης και δεν πρόκειται να την αφήσετε να φύγει (ξεχάστε την). Για να φτάσετε στο τέταρτο στάδιο, πρέπει να σκεφτείτε πολύ τη λέξη, όπως έχω περιγράψει.

Εάν φτάσετε μόνο στο τρίτο στάδιο – μερική γνώση λέξεων – ίσως μπορέσετε να περάσετε το αυριανό κουίζ λεξιλογίου, αλλά θα ξεχάσετε τη λέξη σχεδόν αμέσως μετά το κουίζ.

Λοιπόν θυμηθείτε, το πρόγραμμα μελέτης (στην πραγματικότητα, περισσότερο σαν επιστήμη!) για το πώς να θυμάστε λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα είναι να σκεφτείτε σκεφτείτε σκεφτείτε σχετικά με αυτό. Ξεπεράστε το τρίτο στάδιο. Εάν το κάνετε, τότε αυτή η λέξη είναι δική σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

πώς να θυμάστε λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα
Schreibe einen Kommentar