Νέα έρευνα δείχνει ότι η ανησυχία του κοινού για την κλιματική αλλαγή παραμένει έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

1
Νέα έρευνα δείχνει ότι η ανησυχία του κοινού για την κλιματική αλλαγή παραμένει έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μπορούν οι καλές προθέσεις να γίνουν πράξη;

21-27 Σεπτεμβρίου είναι η Εβδομάδα Κλίματος και καθημερινά θα εξετάζουμε τις αντιλήψεις του κοινού για την κλιματική αλλαγή, τις νέες κλιματικές λύσεις και τις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν στην εικονική εκδήλωση που συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την πόλη της Νέας Υόρκης. Μάθε περισσότερα και συμμετάσχετε στη συζήτηση ζωντανά στο Facebook.

Πώς επηρέασε ο COVID-19 τη στάση των καταναλωτών απέναντι στο κλίμα;

Η Main Street δεν χρειάζεται πλέον να πείθεται για την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Με τις πυρκαγιές να μαίνονται στη Δύση, τους τυφώνες να πλήττουν τον Νότο και μια παγκόσμια πανδημία να βρίσκεται ακόμα στη μέση μας, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ξεχάσει την κλιματική αλλαγή – και ίσως έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίγνωση του ρόλου τους στην αντιμετώπισή της.

Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
(AP Photo/Noah Berger)

«Το να στεκόμαστε μαζί, έξι πόδια μακριά» έχει γίνει μια καθημερινή υπενθύμιση του πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν η μία την άλλη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris από Βιώσιμες επωνυμίεςτο 70% των ερωτηθέντων είπε ότι ο COVID-19 τους έχει κάνει περισσότερο ενήμερους για παγκόσμια θέματα.

Η λογική υποδηλώνει ότι το να ζούμε μέσα από μια πανδημία μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να χειριστούμε αυτή τη στιγμή, αλλά οι Αμερικανοί δείχνουν μια εκπληκτική ικανότητα να ανησυχούν για περισσότερα από ένα ζητήματα τη φορά. ΕΝΑ Μελέτη του Γέιλ που διεξήχθη τον Απρίλιο, στο απόγειο του καταφυγίου, έδειξε ότι η ανησυχία των Αμερικανών για την κλιματική αλλαγή δεν έχει εξασθενίσει καθόλου. Στην πραγματικότητα, το 73% των Αμερικανών πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μελέτης έξι μήνες πριν. Δύο στους τρεις Αμερικανούς (66%) αισθάνονται προσωπικό αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ίσως το πιο ενθαρρυντικό ήταν μια μελέτη από την Ομάδα Futerraπου διεξήχθη τον Μάιο, κατά την οποία το 77% των Αμερικανών δήλωσε ότι πίστευε ότι πρέπει «να κάνουμε τόσες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή όσες κάνουμε για να σταματήσουμε τον COVID-19».

Παρά τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μας (ή ίσως εξαιτίας αυτού), το κοινό εξακολουθεί να ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή. Πώς θα απαντήσουμε όμως;

Πόσο βιώσιμα συμπεριφερόμαστε;

Όπως γνωρίζει κάθε καλός έμπορος, σκοπεύοντας Το να αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή ζώντας πιο βιώσιμα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι στην πραγματικότητα ζώντας έξω αυτές οι προθέσεις. Η έρευνα για βιώσιμες επωνυμίες που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου/αρχές Αυγούστου 2020, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 95% των Αμερικανών λένε ότι προσπαθούν να ζήσουν βιώσιμο τρόπο ζωής τουλάχιστον μερικές φορές.

Ωστόσο, ο COVID-19 επηρεάζει τις ζωές μας και αυτό περιλαμβάνει την προσοχή μας στη βιωσιμότητα: το 73% φοβόταν να εγκαταλείψει το σπίτι του για προσωπικές δουλειές, ενώ το 56% φοβάται τον προσωπικό θάνατο. Όσον αφορά την ιεραρχία των αναγκών του Maslow, φαίνεται ότι η άσκηση βιώσιμων συμπεριφορών βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη λίστα.

Αλλά κοιτάζοντας τις βιώσιμες επωνυμίες εννέα βασικές βιώσιμες συμπεριφορές παρακάτω (αυτά που θεωρούνται πιο επιδραστικά από την άποψη του κλίματος), οι καταναλωτές εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υλοποιούμε τις βιώσιμες προθέσεις μας σε ορισμένους τομείς περισσότερο από άλλους. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή ορισμένες ενέργειες είναι απλώς πιο εύκολο να γίνουν.

Για παράδειγμα, η μείωση της σπατάλης νερού και τροφίμων είναι ένας τομέας όπου οι καταναλωτές είναι σε θέση να ευθυγραμμίσουν τις προθέσεις τους με τις ενέργειες αρκετά εύκολα: το 70% των καταναλωτών λέει ότι μειώνει τη σπατάλη νερού ή τροφίμων «τον περισσότερο ή όλο τον χρόνο».

Άλλες βιώσιμες συμπεριφορές δεν αντιμετωπίζονται τόσο εύκολα. Για παράδειγμα, το να είσαι «ενεργειακά έξυπνος» κατατάσσεται ως η χαμηλότερη βιώσιμη συμπεριφορά στην έρευνα: Μόνο το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εξοικονομούν ενέργεια ή έχουν σκεφτεί να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 65% δηλώνει ότι σκοπεύει να το κάνει. Αυτό είναι ένα κενό 21 μονάδων—και αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για τους εμπόρους βιωσιμότητας και καθαρής ενέργειας.

Προσέξτε το Κενό (Λύσεις).

Εάν οι προθέσεις μας είναι τόσο καλές, γιατί αποτυγχάνουμε να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτές;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ενέργεια. Σε όλες τις βιώσιμες συμπεριφορές, το «να είσαι ενεργειακά έξυπνος» ξεχωρίζει ως μία από τις λιγότερο υλοποιημένες προθέσεις. Ωστόσο, μια πληθώρα επιλογών έξυπνης ενέργειας είναι άμεσα διαθέσιμες, από έξυπνους θερμοστάτες έως ηλιακή ενέργεια για σπίτια και επιχειρήσεις.

Η απροθυμία των καταναλωτών να αναλάβουν δράση συχνά κατηγορείται για την αδράνεια, ή χειρότερα, την απάθεια. Απλώς δεν μας νοιάζει αρκετά να είσαι ενεργειακά έξυπνος. Αλλά αυτή η εξήγηση δεν είναι καλή όταν ληφθεί υπόψη η προσπάθεια που απαιτείται από άλλες βιώσιμες συμπεριφορές. Η κομποστοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων απαιτεί σημαντική προσπάθεια για την κατασκευή και τη σταθερή τάση προς ένα σωρό κομποστοποίησης. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να αγοράσεις έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη ή να δυναμώσεις τον θερμοστάτη σε μια ζεστή μέρα.

Καθοριζόμαστε λιγότερο από τα δημογραφικά μας στοιχεία παρά από την ψυχολογική μας σύνθεση, παρά την προσδοκία για το αντίθετο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βιώσιμες συμπεριφορές δεν διαφέρουν πολύ ανά ηλικιακή ομάδα ή ακόμη και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Οι συντηρητικοί είναι σχεδόν εξίσου πιθανό με τους φιλελεύθερους να εμπλακούν σε βιώσιμη συμπεριφορά.

Τι μας κάνει λοιπόν να αναλάβουμε δράση;

Μερικοί από εμάς μπορεί να υποκινούνται από την οικονομική ασφάλεια, ενώ άλλοι μπορεί να προσπαθούν να κατευνάσουν τις ενοχές, να επανορθώσουν για κακές συμπεριφορές τους στο παρελθόν ή να κερδίσουν τον θαυμασμό από τους γείτονές μας.

Η απάντηση βρίσκεται στον εντοπισμό των κινήτρων που οδηγούν τους ανθρώπους να περάσουν το χάσμα μεταξύ πρόθεσης και δράσης.

Με όλα αυτά τα νέα δεδομένα που είναι διαθέσιμα τώρα, χάνουμε το σημάδι στο μάρκετινγκ ηλιακής ενέργειας;

Η ηλιακή ενέργεια διατίθεται συνήθως στην αγορά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις με αυστηρούς, ποσοτικοποιήσιμους όρους: Χρησιμοποιήστε ηλιακή ενέργεια για εξοικονόμηση χρημάτων. Αποκτήστε ηλιακό χωρίς χρήματα!

Αλλά αυτή είναι μια πρόταση σιλό-αξίας που χάνει το σημάδι για μια τεράστια μερίδα του κοινού. Χωρίς να συνδυάσετε αυτό το βασικό όφελος με κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη, μπορεί να χάσετε τα δύο τρίτα του κοινού σας.

Στη βιασύνη να κλείσουν περισσότερες συμφωνίες πριν από τη λήξη του ITC στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας ωθούν το οικονομικό μήνυμα πάνω από όλα τα άλλα.

Ακόμα κι αν το κοινό σας ανταποκριθεί σε αυτές τις σκληρές τακτικές πώλησης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτά να μην κλείσει ποτέ. Δεν είναι επειδή δεν έχουν κίνητρο. Είναι επειδή αγνοήσαμε τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να εμπιστεύονται την επιχείρησή σας αρκετά ώστε να κάνουν το άλμα στην ηλιακή ενέργεια.

Αντιμετωπίζοντας την ηλιακή ενέργεια ως τη βιώσιμη δράση που είναι

Το COVID-19 μπορεί να κατακλύζει τους καταναλωτές, αλλά τους έχει επίσης κάνει να γνωρίζουν καλύτερα τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να ελέγξουν ό,τι μπορούν. Η ηλιακή ενέργεια είναι μία από αυτές τις ενέργειες. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι λόγοι τους μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι από όσο πιστεύαμε.

Καθώς προχωράμε στον σχεδιασμό των στρατηγικών μάρκετινγκ ηλιακής ενέργειας για το 2021, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας όπως τα πολύπλευρα άτομα που είναι;

Το μάρκετινγκ βιώσιμων λύσεων – είτε πρόκειται για ηλιακή ενέργεια είτε για οργανικό σαπούνι – απαιτεί από εμάς να σκάψουμε βαθιά στην ψυχή του καταναλωτή για να ανακαλύψουμε τι είναι πραγματικά κίνητρο. Όταν το κάνουμε αυτό, μπορεί να βρούμε εντελώς νέο κοινό για τα προϊόντα μας – και εντελώς διαφορετικούς τρόπους να τους μιλήσουμε.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις και λύσεις για το κλίμα με το ενημερωτικό δελτίο Bright Ideas. Εγγραφείτε.


Schreibe einen Kommentar