Να γιατί έχει σημασία να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή

4
Να γιατί έχει σημασία να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν για αυτό. Δείτε πώς μπορείτε να συνδέσετε την ευαισθητοποίηση με τη δράση με κλιματικές λύσεις όπως η ηλιακή ενέργεια.

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Γιατί νοιαζόμαστε περισσότερο για τις φυσικές καταστροφές στις πόλεις και τις πολιτείες μας παρά στα μισά του κόσμου; Όπως εξηγεί η επιστήμονας του κλίματος Katherine Hayhoe: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ονομάζεται ψυχολογική αποστασιοποίηση».

Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι το 72% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, αλλά μόνο το 43% πιστεύει ότι θα τους επηρεάσει προσωπικά, σύμφωνα με μια συνεχιζόμενη μελέτη της γνωμοδότησης για το κλίμα από το πρόγραμμα Yale για την ανακοίνωση για την αλλαγή του κλίματος.

Μέχρι να δούμε τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στις δικές μας αυλές, απλά δεν το καταλαβαίνουμε. Πρέπει όμως να περιμένουμε μια αμετάβλητη κλιματική καταστροφή στην περιοχή μας πριν από αυτό; Κάνε κάτι για αυτό? Ο Hayhoe λέει όχι.

Katharine Hayhoe. Εικόνα: Ashley Rodgers/Texas Tech University

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την κλιματική αλλαγή είναι αυτό που ΔΕΝ κάνουμε: να το συζητήσουμε», είπε ο Hayhoe σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο για το Ινστιτούτο Βιώσιμων Πόρων του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λονδίνου. «Δεν είναι αρκετό, προφανώς, αλλά είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Ανατρέπει το πρώτο ντόμινο σε ένα μακρύ τρένο ντόμινο που μας οδηγεί σε ένα λαμπρότερο μέλλον».

Παρά την αυξημένη κάλυψη των κλιματικών θεμάτων, μόνο το 35% του αμερικανικού κοινού λέει ότι μιλά για την κλιματική αλλαγή «τουλάχιστον περιστασιακά».

Συζητήσεις για κοκτέιλ για το κλίμα;

ΕΝΑ ΟΗΕ «Πρωταθλητής της Γης», ο Hayhoe είναι επίσης ένας ευαγγελικός χριστιανός που ζει και διδάσκει στο Τέξας. Το βιβλίο της, Saving Us: Η περίπτωση ενός Climate Scientist για την ελπίδα και τη θεραπεία σε έναν διχασμένο κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία μέχρι σήμερα για την κλιματική αλλαγή. Όχι λόγω των γεγονότων της ημέρας της μοίρας, αλλά λόγω του μηνύματος της ελπίδας.

Η οπτική της Hayhoe βασίζεται σε δεδομένα, αλλά το επικοινωνιακό της στυλ είναι ζεστό και ευγενικό. Αντί να εκτοξεύει γεγονότα στο κοινό της, ακολουθεί μια διαφορετική διαδρομή για να αλλάξει τη στάση των ανθρώπων για το κλίμα, αναζητώντας πρώτα να βρει κοινό έδαφος.

Ξέρετε, το είδος της συζήτησης που κάνατε σε ένα κοκτέιλ πάρτι γεμάτο με ανθρώπους διαφορετικών απόψεων. Τα θυμάστε αυτά;

«Πρόκειται για τη σύνδεση με την καρδιά μας, όχι με το κεφάλι μας», εξηγεί ο Hayhoe. «Το να αλλάξεις έναν ενήλικα ή οποιονδήποτε μετά την ηλικία των 10 ετών είναι σχεδόν αδύνατο. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό».

«Αν είναι ένας άνθρωπος που ζει στον πλανήτη Γη, έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει λοιπόν να συνδεθούμε με αυτό που τους ενδιαφέρει», λέει. «Αν κυνηγούν ή ψαρεύουν, έχουν κάθε λόγο να νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή. Όποιοι κι αν είναι, ό,τι κι αν τους ενδιαφέρει – μπορούμε να τους βοηθήσουμε να νοιαστούν για το κλίμα… κάνοντας μια συζήτηση για τις κοινές μας αξίες».

Κοινές αξίες? Αυτό ακούγεται βαθύ…

Ας επιστρέψουμε στο κοκτέιλ πάρτι. Δεν ανοίγεις κουβέντα με κάποιον που δεν ξέρεις πηγαίνοντας βαθιά στην πολιτική. Ρωτάς για τη ζωή τους, την οικογένειά τους, τη δουλειά τους, τα ενδιαφέροντά τους, πρώτα.

Δεν είναι διαφορετικό όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή.

Εγχειρίδιο The Talking Climate HandbookΟ #Εγχειρίδιο TalkingClimate είναι μια εξαιρετική πηγή που δημιουργήθηκε από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που μελετούν πώς να κάνουν σκληρές συνομιλίες από τη δεκαετία του ’90. Παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να κάνετε εποικοδομητικές, ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ο κανόνας #1 είναι: Σεβαστείτε τον συνομιλητή σας και βρείτε κοινό έδαφος.

Να είστε περίεργοι για το κοινό σας. Κανε ερωτησεις. Τι τους νοιάζει; Ακούστε τις απαντήσεις τους. Ακούστε πραγματικά. Εκεί θα βρείτε κάποιο κοινό έδαφος για να αξιοποιήσετε.

Κάνοντας το άλμα στις λύσεις για το κλίμα

Υπάρχει ένας φυσικός φόβος ότι όσο περισσότερο μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, τόσο πιο αποθαρρυμένοι θα γινόμαστε. Παρόλο που η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, μόνο το 50% πιστεύει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε γι‘ αυτήν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ο Hayhoe αναφέρεται ως „αποστροφή λύσης“ – που σημαίνει ότι η λύση φαίνεται επώδυνη ή επικίνδυνη.

Αυτό καθιστά υψίστης σημασίας τις αξιόπιστες επικοινωνίες σχετικά με τις κλιματικές λύσεις.

Οι άνθρωποι τείνουν να φιλτράρουν τις πληροφορίες τους μέσω τριών διαφορετικών φακών:

  • Είναι οι πληροφορίες σχετικές με τις ανάγκες μου;
  • Είναι πιστευτό;
  • Είναι το μήνυμα σεβαστικό και επιτακτικό;

Γι‘ αυτό είναι σημαντικό η λύση που παρουσιάζεται να είναι αποδεδειγμένη και λύσεις όπως τα ηλιακά και ηλεκτρικά οχήματα στον τελευταίο όροφο είναι ξεκάθαρα. Μια ισχυρή εκστρατεία επικοινωνίας εκπαιδευτικού περιεχομένου μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρή από αυτή την άποψη. ΑΝ είναι σχετικό, πιστευτό και χωρίς διαφημιστική εκστρατεία.

Γνωρίστε το κοινό σας

Η εύρεση του σωστού μηνύματος, του τόνου και της παράδοσης για το μήνυμά σας συνοψίζεται στο πόσο καλά γνωρίζετε το κοινό σας. Κάποια από αυτά είναι προφανή. Το να μιλάμε για κλιματικές λύσεις σε έναν ιδιοκτήτη σπιτιού διαφέρει από το πώς θα μιλούσαμε σε μια επιχείρηση. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για το κλίμα για τις αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει στον τρόπο ζωής τους, τα προς το ζην και τις οικογένειές τους.

Το μήνυμα εξοικονόμησης της ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικό, για παράδειγμα, αλλά ένα αυξανόμενο τμήμα του καταναλωτικού κοινού αισθάνεται τώρα μια προσωπική αίσθηση ευθύνης για τον πλανήτη – και μια επιθυμία να λάβει κάποιου είδους οριστική δράση. Λοιπόν, έχει νόημα πια να καταρρίπτουμε ένα μήνυμα εξοικονόμησης χωρίς σύνδεση με ένα όφελος για την κλιματική δράση;

Όταν πρόκειται για B2B, το κοινό εξακολουθεί να αποτελείται από ανθρώπους. Αλλά το κίνητρό τους για την υιοθέτηση λύσεων για το κλίμα βασίζεται στους πρακτικούς κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσει τώρα η επιχείρησή τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Οποιαδήποτε λύση για το κλίμα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ανθεκτικότητα — και έχουν οικονομικό νόημα. Αλλά μπορούμε επίσης να συνδέσουμε την απόφασή τους με την επιτακτική ανάγκη να αναλάβουν οι επιχειρήσεις δράση για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Η τμηματοποίηση του κοινού της επιχείρησής σας κατά τον κλάδο στον οποίο ανήκουν — και τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο — είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη καμπάνια μάρκετινγκ περιεχομένου B2B. Η γεωγραφική κατάτμηση βοηθά επίσης.

Ένας ιδιοκτήτης εμπορικής ακίνητης περιουσίας στα προάστια του Σικάγο που αντιμετωπίζει φθίνοντα ποσοστά πληρότητας πρέπει να δημιουργήσει υψηλότερο καθαρό λειτουργικό εισόδημα. Ένας ιδιοκτήτης αμπελώνα στην Καλιφόρνια ανησυχεί για τις πυρκαγιές. Ωστόσο, και οι δύο μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ηλιακή ενέργεια εκτός τοποθεσίας είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους ενώ παράλληλα κάνουν κάτι απτό για τον πλανήτη.

Η ουσία είναι ότι το κοινό σας ενδιαφέρεται για το κλίμα για διαφορετικούς λόγους. Γνωρίζοντας ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι – και η ανάπτυξη περιεχομένου που μιλά για αυτά τα κίνητρα – είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να τους πείσετε να αναλάβουν δράση.

Είστε έτοιμοι να αναπτύξετε εξαιρετικό περιεχόμενο για το κοινό σας;

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να μιλήσετε για την κλιματική αλλαγή, κατεβάστε το Εγχειρίδιο #TalkingClimate.

Schreibe einen Kommentar