Οι δεντροκαλλιεργητές της SA άνοιξαν τα φτερά τους στη Μοζαμβίκη

0
Οι δεντροκαλλιεργητές της SA άνοιξαν τα φτερά τους στη Μοζαμβίκη

Δέντρα τεσσάρων ετών στο M26 … τα δέντρα στην άκρη έχουν ύψος 22 μέτρα.

Μια ομάδα κορυφαίων νοτιοαφρικανών εμπορικών αγροτών ξυλείας έχει δημιουργήσει ένα συναρπαστικό έργο δασοκομίας στην κεντρική Μοζαμβίκη με επίκεντρο τη δημιουργία φυτειών σκληρής ξυλείας και την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης εξαγωγής ξυλείας στο λιμάνι της Beira.

Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας βασικής επιχείρησης εξαγωγής ξυλοπολτού όπου υπάρχει δυνατότητα σημαντικής επέκτασης.

Το κλειδί για την επιτυχία αυτού του έργου καθιερώθηκε με την εξασφάλιση μιας αποκλειστικής λιμενικής εγκατάστασης στο Beira για να χρησιμεύσει ως περιφερειακός κόμβος εξαγωγής ξυλείας σε φυτείες, με την ικανότητα να εξυπηρετεί τη μακροπρόθεσμη αύξηση του όγκου. εντοπισμός άφθονων διαθέσιμων εκτάσεων με ανώτερο δυναμικό ανάπτυξης (υψηλά MAI), για την ίδρυση και επέκταση εμπορικών φυτειών και που βρίσκονται σε εύλογη γειτνίαση με το λιμάνι για να περιορίσουν το κόστος μεταφοράς.

Η δυνητική παραγωγή βιώσιμης δασοκομίας του κλάδου στην κεντρική Μοζαμβίκη υπερβαίνει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως και συνολικά θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 7.000 θέσεις εργασίας, να προσφέρει ευκαιρίες σε μικροκαλλιεργητές, κοινότητες και ιδιώτες να καλλιεργήσουν και να εμπορευθούν ξυλεία σκληρού ξύλου, να τονώσει την τοπική οικονομία και τη δημιουργία συναλλάγματος από τις εξαγωγές ξυλείας. Θα μπορούσε επίσης να είναι καταλύτης για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων στη Μοζαμβίκη και τη γειτονική Ζιμπάμπουε, αναζωογονώντας έτσι τη βιομηχανία ξυλείας αυτής της χώρας σε ύφεση.

Η Mozambique Tree Farming (MTF) έχει αρχίσει να λειτουργεί με περίπου 3 000 εκτάρια φυτειών ευκαλύπτου που έχουν ήδη εγκατασταθεί. Ένα φυτώριο με τρέχουσα ικανότητα να παράγει ένα εκατομμύριο σπόρους ετησίως βρίσκεται σε λειτουργία και έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση του χώρου για την εξαγωγική εγκατάσταση στη Beira.

Η πρώτη αποστολή στρογγυλών κορμών από την Beira έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή η πρώτη αποστολή 25.000 τόνων θα περιλαμβάνει κάποια ξυλεία που έχει υλοτομηθεί από κατεστραμμένες φυτείες MTF και Ifloma μετά τον πρόσφατο κυκλώνα Idai, καθώς και ξυλεία που προέρχεται από υπάρχουσες φυτείες τρίτων στην κεντρική Μοζαμβίκη.

Το σχέδιο είναι στη συνέχεια να συνεχιστεί με ένα τακτικό πρόγραμμα εξαγωγών και να αποσταλούν 100.000 τόνοι στρογγυλών κορμών το πρώτο έτος με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αρχικής ξυλείας να προέρχεται από τρίτους καλλιεργητές.

Το δοκιμαστικό οικόπεδο με τετράχρονους GUs στο Galinha έχουν ήδη ύψος 22 μ.

Οι εξαγωγές ρέουν
Μόλις αρχίσουν να ρέουν οι εξαγωγές MTF, αναμένεται ότι οι εμπορικές φυτεύσεις στη Μοζαμβίκη από πολλά ενδιαφερόμενα μέρη θα επιταχυνθούν και οι εξαγωγές ινών από την εγκατάσταση της Beira θα αυξηθούν σε ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια.

Υπάρχουν 57 μέτοχοι της Mozambique Tree Farming, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη μέλη της NCT στη Νότια Αφρική. Το Διοικητικό Συμβούλιο του MTF περιλαμβάνει κορυφαίες προσωπικότητες στη δασοκομία της Νότιας Αφρικής με πλούσια εμπειρία στην εκτροφή δέντρων μεταξύ τους. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Brian Aitken, ένας εξέχων αγρότης ξυλείας και ζάχαρης των Ζουλουλάνδων, ο οποίος κατείχε βασικές θέσεις στη δασοκομία και τη γεωργία για πολλά χρόνια.

Διευθυντής του Έργου είναι ο Iain Thompson και ο Alastair McCrimmon είναι ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του MTF στο έδαφος στη Μοζαμβίκη.

Η MTF έχει εξασφαλίσει μισθώσεις 50 ετών για 10 000 εκτάρια γης στις επαρχίες Sofala και Manica στην κεντρική περιοχή της Μοζαμβίκης, κοντά στο λιμάνι της Beira όπου αναπτύσσεται ο κόμβος εξαγωγής ξυλείας. Νέες μισθώσεις κατοχυρώνονται σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία με την υποστήριξη της κυβέρνησης ενόψει της αποδεδειγμένης επιτόπιας προόδου.

«Δημιουργούμε μια βιώσιμη βιομηχανία ξυλείας στην κεντρική Μοζαμβίκη σχεδόν από την αρχή». – Brian Aitken, Mozambique Tree Farming.

Η επιλογή αυτών των τοποθεσιών για την ανάπτυξη φυτειών πρασίνου μετά από εκτεταμένη έρευνα από την ομάδα MTF. Οι τοποθεσίες δεν βρίσκονται μακρύτερα από 200 χιλιόμετρα οδικώς από την Beira, και έχουν βαθιά εδάφη και υψηλή μέση βροχόπτωση, με προβλέψεις MAI στην περιοχή από 20 έως 25 τόνους/εκτάριο.

Εκτεταμένες δοκιμές έχουν φυτευτεί στα αγροκτήματα MTF για τον προσδιορισμό των καλύτερων ειδών και κλώνων για τις τοπικές συνθήκες. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως κλώνους grandis x urophylla καθώς και ορισμένους Ε. urophylla και Corymbia henryi.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει τη φύτευση 6.350 εκταρίων ευκαλύπτου, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 3.000 εκτάρια βρίσκονται ήδη στο έδαφος, κατανεμημένα σε πέντε αγροκτήματα στις επαρχίες Manica και Sofala. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2021. Το ΠΜΔ απασχολεί σήμερα 437 μόνιμο και 323 έκτακτο προσωπικό.

Πύργος παρακολούθησης της πυρκαγιάς στο Galinha … χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Ο κυκλώνας Idai
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, η ομάδα MTF θα αυξήσει τις δικές της φυτεύσεις σε 12 000 εκτάρια και θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία την εγκατάσταση θρυμματισμού ξύλου στο Beira. Το σχέδιο είναι να εντοπιστούν νέες τοποθεσίες για την καλλιέργεια ξυλείας για να εξαπλωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών όπως ο κυκλώνας Idai που χτύπησε την κεντρική Μοζαμβίκη πριν από λίγους μήνες.

Περιγράφεται ως η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη Μοζαμβίκη τα τελευταία 200 χρόνια, η Idai προκάλεσε τεράστιες ζημιές και πλημμύρες. Ευτυχώς, οι ζημιές στις φυτείες MTF ήταν ελάχιστες. Περίπου 61 εκτάρια χρειάστηκε να ξαναφυτευτούν, 235 εκτάρια πρέπει να υλοτομηθούν και να κοπούν (η ξυλεία θα συμπεριληφθεί στην πρώτη αποστολή εξαγωγής από την Beira) και άλλα 168 εκτάρια υπέστησαν ελαφρά ζημιά αλλά αφέθηκαν στο έδαφος.

Οι φυτείες και η εγκατάσταση εξαγωγών MTF θα δημιουργήσουν αποτελεσματικά μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας ξυλείας στην κεντρική Μοζαμβίκη που θα έχει τους πόρους πρώτων υλών και την ικανότητα να εξάγει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ινών ετησίως. Η ομάδα MTF βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλους παραγωγούς μεγάλης κλίμακας στην περιοχή με σκοπό την προμήθεια πρόσθετης ξυλείας, ενώ στο πλαίσιο είναι επίσης ένα πρόγραμμα εκτός καλλιέργειας που περιλαμβάνει τοπικούς, μικρής κλίμακας καλλιεργητές.

Πρόσβαση στη διεθνή αγορά
«Δημιουργούμε μια βιώσιμη βιομηχανία ξυλείας στην κεντρική Μοζαμβίκη σχεδόν από την αρχή», σχολίασε ο Brian. Αυτή η επιχείρηση θα είναι η πρώτη χύδην εξαγωγή ξυλείας που καλλιεργείται σε φυτείες της Μοζαμβίκης.

Μεγάλη προσοχή έχει ληφθεί για τον σχεδιασμό ενός οδικού δικτύου για την παροχή πρόσβασης σε φυτείες. Αυτός είναι ο δρόμος για την Galinha.

Υπάρχουν ορισμένα δασοκομικά έργα στη βόρεια Μοζαμβίκη, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ξυλείας βρίσκεται 750 χιλιόμετρα ή περισσότερο από το κοντινότερο λιμάνι».

Ο Μπράιαν είπε ότι όλοι οι μέτοχοι της MTF είναι έμπειροι αγρότες δέντρων που γνωρίζουν την αξία της καλλιέργειας δέντρων σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, καλά τοποθετημένες και ήταν ανένδοτοι ότι δεν θα επένδυαν σε καμία «περιθωριακή» περιοχή.

Τόσο ο δρόμος όσο και ο σιδηρόδρομος θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ξυλείας MTF και τρίτων κατασκευαστών στην εγκατάσταση εξαγωγής στο Beira. Υπάρχουν δύο υφιστάμενοι σιδηρόδρομοι από το Tete της Μοζαμβίκης και από τις περιοχές καλλιέργειας ξυλείας της ανατολικής Ζιμπάμπουε που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ξυλείας στη Beira. Αυτές οι σιδηροδρομικές γραμμές διασχίζουν το μέσο του ΠΜΔ που υφίστανται και στοχεύουν μελλοντικές αναπτυσσόμενες περιοχές, συνδέοντας την Beira με σημαντικούς πόρους ξυλείας που επί του παρόντος υποχρησιμοποιούνται και παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη. Η ανατολική Ζιμπάμπουε έχει 40.000 εκτάρια εγκατεστημένων φυτειών σκληρής ξυλείας που επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Φυτώριο δέντρων
Ένα φυτώριο έχει ιδρυθεί στο χώρο της Γόνδολας στη Μοζαμβίκη για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δενδρυλλίων το χρόνο για φύτευση. Η MTF έχει μια συμφωνία franchise με την Sunshine Seedling και υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη φυτωρίου μοσχευμάτων 3 εκατομμυρίων ετησίως στην τοποθεσία. Επί του παρόντος, οι κλώνοι GxU που καλλιεργούνται από την Sunshine Seedlings και την Top Crop στις μεσαίες περιοχές του KZN φυτεύονται σε φάρμες MTF στη Μοζαμβίκη. Ο Ken Leisegang, ιδιοκτήτης της Sunshine Seedlings, είναι μέτοχος και διευθυντής της MTF. Τα φυτά μεταφέρονται στη Μοζαμβίκη οδικώς με φορτηγά-ψυγεία.

Οι φυτείες δημιουργούνται σε εκτάσεις που επί του παρόντος δεν αξιοποιούνται και πρέπει να καθαριστούν για φύτευση. Τα δέντρα φυτεύονται με το χέρι με τζελ. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλές, έτσι τα νεαρά φυτά προστατεύονται με σάπια φύλλα και η φύτευση συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

Τα δέντρα φυτεύονται με το χέρι με τζελ και τοποθετείται σάπια φύλλα γύρω από το φυτό για να το προστατεύει από τις καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Εταιρεία Βιομηχανικής Ανάπτυξης
Η IDC έχει αναλάβει να παράσχει μια διευκόλυνση δανείου 17 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την εγκατάσταση φυτειών και την ανάπτυξη της εγκατάστασης εξαγωγής χύδην ξυλείας και θρυμμάτων ξύλου που ανήκει στην MTF στη Beira και είναι μέτοχος κατά 22% στο εγχείρημα.

«Η ενσωμάτωση της IDC μας έδωσε την απαιτούμενη υποστήριξη για να επιταχύνουμε την υλοποίηση του έργου, με την πρώτη φάση να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. Αυτή τη στιγμή φυτεύουμε 1000 εκτάρια ετησίως και την επόμενη σεζόν θα φυτέψουμε 1 450 εκτάρια », είπε ο Μπράιαν.

«Το MTF έχει ριζώσει στη Μοζαμβίκη και γινόμαστε αποδεκτό μέρος της κοινότητας εκεί», είπε ο Μπράιαν. «Ξεκινάμε ένα ταξίδι με την IDC για να μεταμορφώσουμε την αγροτική οικονομία της κεντρικής Μοζαμβίκης».

Ο Brian είπε ότι το έργο είναι στρατηγικά σημαντικό για πολλούς ενδιαφερόμενους. Εκτός από το να παρέχει στους μετόχους της Νότιας Αφρικής την ευκαιρία να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους για την εκτροφή δέντρων, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε περιοχές όπου επί του παρόντος υπάρχουν λίγες επίσημες ευκαιρίες απασχόλησης, ωφελώντας έτσι ολόκληρη την περιοχή της Νότιας Αφρικής. Επιπλέον, μειώνει την πίεση από την εκμετάλλευση και την καταστροφή των αυτόχθονων δέντρων και των φυσικών δασών στη Μοζαμβίκη.

φυτείες Wesco.

Αντιγραφή εξαγωγικών εγκαταστάσεων
«Οι μέτοχοι θέλουν να επαναλάβουν – στη Beira τις σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εξαγωγή ινών ξύλου που βοήθησαν να δημιουργηθούν στο Richards Bay και στο Durban, οι οποίες θα είναι διεθνώς ανταγωνιστικές σε κλίμακα και αποτελεσματικότητα», είπε ο Brian.

Υπάρχουν συναρπαστικές στιγμές μπροστά για τους καλλιεργητές ξυλείας στην περιοχή, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η ασιατική ζήτηση για ίνες προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια με την παραδοσιακή προσφορά από τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και το Βιετνάμ να αναμένεται να μειωθεί. Σύμφωνα με το RISI, η ασιατική ζήτηση για θρυμματισμένο ξύλο προβλέπεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά 2-3 εκατομμύρια BDMT έως το 2023, γεγονός που θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των τιμών των ινών.

Αυτό σημαίνει ότι η εξαγωγική εγκατάσταση στο Beira βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή τοποθεσία για πρόσβαση στις ασιατικές διεθνείς αγορές όπου η ζήτηση για ίνες είναι ισχυρή και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Τα κεντρικά γραφεία της MTF βρίσκονται επί του παρόντος στο Assagay στα δυτικά του Durban.


Διοικητικό Συμβούλιο της Μοζαμβίκης δενδροκαλλιέργειας

Ο Alastair MacCrimmon είναι Γενικός Διευθυντής της Investmento Florestal de Mozambique Lda, της εταιρείας διαχείρισης του ομίλου Mozambique Tree Farming.

• Brian Aitken (Πρόεδρος)
• Iain Thompson (Project Manager)
• Alastair MacCrimmon (Γενικός Διευθυντής της Investmento Florestal de Mozambique Lda – αυτή είναι η εταιρεία εκμετάλλευσης δενδροκομικών εκμεταλλεύσεων του ομίλου Moz Tree Farming στη Μοζαμβίκη)
• Γκράχαμ Μπέρνετ
• Volley Keyser
• Wessel Nile
• Ken Leisegang
• Andrew Aitken
• Haydn Percival
• Rolf Konigkramer
• Μπεν Σουλ
• Χορστ Χέλμπεργκ
• Χένινγκ Κλιπ

Σχετικό άρθρο: Απλά ρίξτε, περιμένετε και μεγαλώστε

*Δημοσίευση για πρώτη φορά στο ΣΤΗ Δασοκομία περιοδικό, Ιούλιος 2019

Schreibe einen Kommentar