Σώζοντας τα άγρια ​​δέντρα πιπεριάς

0
Σώζοντας τα άγρια ​​δέντρα πιπεριάς

Οι δασοφύλακες των Πάρκων της Ζιμπάμπουε στον Βοτανικό Κήπο Vumba, κοντά στο Mutare, φυτεύουν σπόρους Warburgia. Η Sappi χρηματοδότησε ένα ταξίδι για τα μέλη της ομάδας του έργου για να πάρουν σπόρους στη Ζιμπάμπουε με στόχο τον πολλαπλασιασμό των φυτών εκεί και τη δημιουργία του πληθυσμού Warburgia στο Zim… μια διεθνή προσπάθεια διατήρησης φυτών.

Μια μοναδική συνεργασία μεταξύ οργανώσεων διατήρησης, περιβαλλοντολόγων, ερευνητών, παραδοσιακών θεραπευτών, κοινοτήτων και μιας εξέχουσας δασικής εταιρείας σώζει ένα σημαντικό αυτόχθονο είδος δέντρου της Νότιας Αφρικής από την εξαφάνιση.

σώζοντας το Warburg, κοινώς γνωστό ως το δέντρο με φλοιό πιπεριάς ή «isibhaha» στο isiZulu, είναι ένα πολύτιμο φυτό muti που οι ιθαγενείς της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούν για τη θεραπεία πολλών κοινών παθήσεων, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Ο φλοιός του δέντρου, ο οποίος περιέχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι περιζήτητος στις παραδοσιακές αγορές muti και έχει συγκομιστεί σε μεγάλο βαθμό στη φύση.

Το δέντρο αναπτύσσεται αργά, είναι μια πρόκληση να αναπτυχθεί τόσο από σπόρους όσο και από μοσχεύματα και όταν βρίσκεται υπό πίεση στη φύση, αναστέλλει την παραγωγή σπόρων. Ως αποτέλεσμα, γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο και θεωρείται πλέον άκρως απειλούμενο. Προστατεύεται επίσημα από τη νομοθεσία SA στον αναθεωρημένο νόμο περί εθνικών δασών (2012) και στον εθνικό νόμο περί περιβαλλοντικής διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα (2004).

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011 για τον πολλαπλασιασμό των δέντρων και τη διανομή τους σε κοινότητες που ζουν γύρω από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση από τα λίγα εναπομείναντα άγρια ​​δέντρα που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο πάρκο, γνώρισε σημαντική επιτυχία. Η Sappi εντάχθηκε το 2014 με μια αρχική δωρεά και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της στην αναπαραγωγή και την παραγωγή δέντρων για να αρχίσει να πολλαπλασιάζει δέντρα από φλοιό πιπεριάς από μοσχεύματα για διανομή σε αγροτικές κοινότητες.

Ο Δρ Nicky Jones οδήγησε το σώζοντας το Warburg κοπή έρευνας στο Sappi’s Shaw Research Center στο Tweedie στα μεσαία μέρη του KZN.

Αυτό το έργο στέφθηκε με τεράστια επιτυχία και μέχρι το 2018 είχαν διανεμηθεί πάνω από 30.000 σπορόφυτα και μοσχεύματα από φλοιό πιπεριάς. Παραδοσιακοί θεραπευτές και εκπρόσωποι της κοινότητας έχουν παρακολουθήσει εργαστήρια για τη φύτευση, την περιποίηση και τη βιώσιμη συγκομιδή του muti από τα δέντρα.

Μια ομάδα εργασίας έχει συσταθεί για να συντονίσει και να προωθήσει το έργο διατήρησης του Warburgia salutaris. Τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι οι Karin Hanwegg (Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας, Mpumalanga), Willem Froneman (SANBI), Dave Everard (Sappi) και οι περιβαλλοντικοί σύμβουλοι Michele Hofmeyr και Tim Neary.

Τράπεζες γονιδίων και οπωρώνες σπόρων έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ομάδας εργασίας και έχει παρασχεθεί βοήθεια στις αρχές διατήρησης του Σουαζί και της Ζιμπάμπουε για να τις βοηθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό των δέντρων που αναπτύσσονται στις χώρες τους. Προφανώς υπάρχει μόνο ένα δέντρο με φλοιό πιπεριάς στη Ζιμπάμπουε – στους βοτανικούς κήπους στη Χαράρε.

Το δέντρο προτιμά δροσερές πλαγιές με νότιο προσανατολισμό σε krantzes και kloofs και αναπτύχθηκε εκτενώς στη νότια Αφρική από το Ανατολικό Ακρωτήριο μέχρι τη Σουαζιλάνδη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Η πρώτη προειδοποίηση ότι το Warburgia salutaris ήταν υπό απειλή ήρθε πολύ πίσω το 1926. Το 1996 ήταν το SA Tree of the Year.

Το Ερευνητικό Κέντρο Sappi Shaw εργάζεται για τον πολλαπλασιασμό των σπόρων και την παραγωγή μοσχευμάτων. Το Κέντρο Γεωργικών Ερευνών και το SANBI συνέβαλαν επίσης στην έρευνα για βελτιωμένες μεθόδους πολλαπλασιασμού, προσδιορίζοντας τον αντίκτυπο των παρασίτων εντόμων όπως η μύγα marula που μολύνει τους αναπτυσσόμενους καρπούς και βλάπτει τους σπόρους και τα αναπτυσσόμενα φυτά από σπόρους.

Σύμφωνα με τον Tim Neary, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλά δέντρα με φλοιό πιπεριάς που έχουν απομείνει στους άγριους πληθυσμούς είναι κλώνοι, επειδή όταν τα δέντρα καταστραφούν ή αποφλοιώνονται, ανταποκρίνονται με το κοψίδι ή το ρουφήξιμο – δυνητικά αναπτύσσοντας ένα εντελώς νέο δέντρο.

Αυτό το δέντρο με φλοιό πιπεριάς έχει συγκομιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Κρούγκερ και δεν έχει επιβιώσει.

Επέκταση του έργου
Με τη συμμετοχή της Sappi, το έργο επεκτάθηκε στο KwaZulu-Natal και στο Ανατολικό Ακρωτήριο με δενδρύλλια από φλοιό πιπεριάς που διανέμονται σε αγροτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των μικροκαλλιεργητών Sappi Khulisa. Γίνονται επίσης προσπάθειες για τον πολλαπλασιασμό δενδρυλλίων από έναν πληθυσμό δέντρων που αναπτύσσονται σε ιδιωτική φάρμα στην περιοχή του Eston.

Ο Περιβαλλοντικός Διευθυντής της Sappi, Dave Everard, σχολίασε: «Η Sappi ασχολείται με την καλλιέργεια δέντρων και γι‘ αυτό ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνικές μας δεξιότητες στον πολλαπλασιασμό για να σπάσουμε την παραγωγή μοσχευμάτων σε αυτό το απειλούμενο είδος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νέα φυτά να είναι διαθέσιμα για διανομή στις κοινότητες και στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Η Sappi είναι επίσης μια δασοκομική εταιρεία και επομένως η συμβολή στη διατήρηση αυτού του πολύτιμου είδους δέντρου είναι κάτι που κάνουμε με υπερηφάνεια και ελπίζουμε ότι η φύτευση αυτού του είδους σε αγροτικές κοινότητες θα απομακρύνει την πίεση από τους άγριους πληθυσμούς. Η παροχή αυτών των δέντρων στους καλλιεργητές μας Khulisa ενισχύει περαιτέρω τη σχέση που έχουμε με τους καλλιεργητές μας. Παίρνουν ένα πολύτιμο φαρμακευτικό δέντρο και συμβάλλουν στη διατήρηση με πολύ πρακτικό τρόπο».

«Δεν σώζουμε δέντρα και δεν τα επιστρέφουμε στην άγρια ​​φύση – αυτά είναι δέντρα που καλλιεργούνται σε φυτώρια που παρέχονται στις κοινότητες χωρίς κόστος και θα χρησιμεύουν για την προστασία των υπόλοιπων δέντρων που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στη φύση», πρόσθεσε ο Τιμ. «Επιπλέον, κάθε σεντ που συγκεντρώνεται από το έργο πηγαίνει απευθείας στο κόστος του έργου και όχι στο ανθρώπινο κόστος».

Είπε ότι το κλειδί για την επιτυχία του έργου είναι ότι κανένα χρήμα δεν αλλάζει χέρια. Οι κοινότητες παίρνουν δέντρα χωρίς κόστος/δωρεάν και σε αντάλλαγμα δεσμεύονται να τα αναθρέψουν και να τα προστατεύσουν.

Προσδιορίζοντας σώζοντας το Warburg.

Ανακάλυψη
Μια σημαντική ανακάλυψη για το έργο ήταν η ανακάλυψη ότι οι τόσο πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες του φλοιού είναι επίσης άφθονες στα κλαδιά και τα φύλλα. Έτσι, τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων που φυτεύτηκαν στο χωράφι μπορούν να συγκομιστούν εντός τεσσάρων ετών – πολύ νωρίτερα από ό,τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της συγκομιδής φλοιού που μπορεί να γίνει μόνο σε ενήλικο δέντρο. Αυτό διασφαλίζει τη βιώσιμη συγκομιδή των δέντρων, παρέχοντας οφέλη για την υγεία και οικονομικές ευκαιρίες για παραδοσιακούς θεραπευτές και εμπόρους muti.

Βασική πτυχή του έργου είναι η εκπαίδευση. Πραγματοποιούνται εργαστήρια με παραδοσιακούς θεραπευτές και μέλη της κοινότητας για να τους ενημερώσουν σχετικά με την καλλιέργεια και την περιποίηση των δέντρων, τη βιώσιμη συγκομιδή τους και τη χρήση του muti. Έχουν αναπτυχθεί εργαλεία πληροφόρησης για την προώθηση αυτών των πληροφοριών.

Μετά την επιτυχία της αποθήκευσης του W. αποταμίευσητο DAFF προσέγγισε την ομάδα του έργου ζητώντας να εξετάσει την έναρξη ενός παρόμοιου έργου για τη διάσωση ενός άλλου άκρως απειλούμενου είδους που είναι επίσης στόχος για εμπόρους muti – Prunus africana.

Παραδοσιακοί θεραπευτές και μέλη της κοινότητας από το Tanganda Halt στην ανατολική Ζιμπάμπουε λαμβάνουν δενδρύλλια Warburgia από την ομάδα του έργου της Νότιας Αφρικής. Τα μέλη της κοινότητας ήταν τόσο ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που έλαβαν φυτά και επίσης έμαθαν για τη βιώσιμη συγκομιδή. Ο φλοιός πιπεριού εμφανιζόταν εκεί, αλλά έχει συλλεχθεί μέχρι την εξαφάνιση.

*Δημοσίευση για πρώτη φορά στο ΣΤΗ Δασοκομία περιοδικό, Μάιος 2019

Σχετικό άρθρο: Το Seedballs κάνει την αναδάσωση στην Κένυα φθηνή, εύκολη και διασκεδαστική…

Schreibe einen Kommentar