Τεράστιο έργο αποκατάστασης μαγγροβίων ξεκίνησε στη Μοζαμβίκη

1
Τεράστιο έργο αποκατάστασης μαγγροβίων ξεκίνησε στη Μοζαμβίκη

Περίπου 100 εκατομμύρια μαγγρόβια δέντρα θα φυτευτούν. συνολική έκταση του έργου 185.000 εκτάρια. 200.000 τόνοι CO2 να συμψηφίζεται ετησίως…

Το μεγαλύτερο έργο αναδάσωσης μαγγροβίων στην Αφρική ξεκίνησε από το Υπουργείο Θάλασσας, Εσωτερικών Υδάτων και Αλιείας της Μοζαμβίκης (MIMAIP) σε συνεργασία με την Blue Forest, έναν ειδικό αναδάσωσης μαγγροβίων με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το έργο θα εφαρμοστεί στις ευαίσθητες στη βιοποικιλότητα επαρχίες Sofala και Zambezia, που εκτείνονται σε 185.000 εκτάρια δασών μαγγρόβιων. Αναμένεται ότι μεταξύ 50-100 εκατομμυρίων δέντρων θα φυτευτούν ως μέρος αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας. Αυτό το έργο θα αντισταθμίσει περίπου 200.000 τόνους εκπομπών CO ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 50.000 αυτοκινήτων από το δρόμο.

Η Μοζαμβίκη έχει πάνω από 300.000 εκτάρια μαγγρόβια κατά μήκος της ακτής της, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις μαγκρόβων δασών στην Αφρική

Οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, τεχνολογία LiDAR και δεδομένα τηλεπισκόπησης για να εντοπίσουν βασικά «καυτά σημεία» όπου η ανάγκη για αποκατάσταση είναι μεγαλύτερη. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) θα χρησιμοποιηθούν για την αποκρυπτογράφηση των δορυφορικών δεδομένων και των μετρήσεων πεδίου για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων αναδάσωσης με ακριβή, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.

Οι εργασίες αναδάσωσης θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με αρκετούς ενδιαφερόμενους φορείς που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκατάστασης δασών μαγγρόβιας στη Μοζαμβίκη. Δημόσια ιδρύματα όπως η Εθνική Διεύθυνση Δασών (DINAF) και το Εθνικό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (FNDS), καθώς και πανεπιστήμια και ΜΚΟ θα συμμετάσχουν σε αυτήν την εμβληματική εκστρατεία.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω πιστώσεων άνθρακα που θα δημιουργηθούν μέσω των δραστηριοτήτων αναδάσωσης και διατήρησης κατά την 30ετή περίοδο αυτής της εταιρικής σχέσης. Τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ των τοπικών και εθνικών φορέων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από το FNDS.

Ο Xavier Munjovo, Μόνιμος Γραμματέας του MIMAIP, σχολίασε: «Η Μοζαμβίκη έχει πάνω από 300.000 εκτάρια μαγγρόβια κατά μήκος της ακτής της, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις μαγκρόβιας δασών στην Αφρική. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Blue Forest και να εισαγάγουμε καινοτόμα τεχνολογία στον τρόπο με τον οποίο χαρτογραφούμε και αποκαθιστούμε τα ζωτικά μας δάση μαγγρόβια για τις επόμενες γενιές».

Ο Vahid Fotuhi, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Forest, πρόσθεσε: «Η Μοζαμβίκη είναι μια εξαιρετικά στρατηγική χώρα όσον αφορά τα μαγγρόβια δάση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το MIMAIP και εργαζόμαστε σε συντονισμό με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς εθνικούς και επαρχιακούς φορείς, καθώς και με τις τοπικές κοινότητες στη Σοφάλα και τη Ζαμβέζια σε αυτό το ιστορικό έργο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και ατελείωτη θαλάσσια ζωή θα ωφεληθούν από αυτό το έργο».

Τα μαγγρόβια είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα που υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και παρέχει ζωτικές οικολογικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ακτών από πλημμύρες και καταιγίδες, φιλτράρισμα νερού, δέσμευση άνθρακα και φυτώρια για χιλιάδες είδη ψαριών και καρκινοειδών.

Τα μαγκρόβια σε όλο τον κόσμο απειλούνται λόγω της αστικής ανάπτυξης και των κακών γεωργικών πρακτικών ανάντη, οι οποίες απελευθερώνουν υπερβολικά ιζήματα στα ποτάμια.

Schreibe einen Kommentar