Φωτογραφική περιήγηση στο Ρέικιαβικ Street Art – Thirsty Journeys

Φωτογραφική περιήγηση στο Ρέικιαβικ Street Art – Thirsty Journeys

August 16, 2020 0 Von admin

Τον Σεπτέμβριο, ο σύζυγός μου και εγώ είχαμε την πρώτη μας στάση στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας στο δρόμο μας προς τη Γαλλία. Καθώς περπατούσαμε στην πόλη, παρατηρήσαμε γρήγορα μια ενδιαφέρουσα υποκουλτούρα που δεν περιμέναμε να δούμε: την τέχνη του δρόμου του Ρέικιαβικ. Και ήταν πολλά. Τόσο πολύ, που έπρεπε απλώς να φωτογραφίσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας.

Αποκάλυψη: Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω προμήθεια εάν αποφασίσετε να κάνετε μια αγορά αφού κάνετε κλικ στον σύνδεσμο.

Αυτό φαινόταν αρκετά αβλαβές. Είναι οδηγίες για το πώς να δέσετε μια γραβάτα:

Πώς να δέσετε μια γραβάτα Τοιχογραφία του Ρέικιαβικ

Ο Guido Van Helten, ένας Αυστραλός καλλιτέχνης του δρόμου ζωγράφισε αυτή τη σειρά τοιχογραφιών στην περιοχή του λιμανιού Grandi. Βασίζονται σε φωτογραφίες από το έργο του Jean-Paul Sartre „No Exit“ που παίχτηκε εδώ το 1961. Ωστόσο, έχουν δει καλύτερες μέρες:

no exit guido van Helten street artΤοιχογραφία Guido Van Helten Reykjavik No Exit

Ούτε όλες οι τοιχογραφίες καλύπτουν ολόκληρους τοίχους κτιρίων. Δείτε αυτή τη μικρότερη τοιχογραφία. Δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι ο συμβολισμός εδώ, με μια αλεπού να κουβαλάει ένα σπίτι στην πλάτη της. Αλλά οι Ισλανδοί είναι γνωστοί για τις σπουδαίες ιστορίες και την αφήγηση. Οπότε είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μια ιστορία να πω εδώ:

Τοιχογραφία αλεπούς και σπιτιού του Ρέικιαβικ

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες του δρόμου γνωρίζουν πλήρως τη φευγαλέα μονιμότητα της δουλειάς τους. Αλλά μερικές από αυτές τις τοιχογραφίες είναι τόσο εκπληκτικές, που θα ήταν πραγματικά τεράστια απώλεια να τις καλύψουμε. Απλά κοιτάξτε αυτό, για παράδειγμα:

Κορίτσι με μονόκερο και αστέρια τοιχογραφία του Ρέικιαβικ

Reykjavík Street Art και Iceland Airwaves

Πολλές από τις τοιχογραφίες οφείλονται σε μια συνεργασία του 2015-2016 μεταξύ της Iceland Airwaves, ενός τοπικού μουσικού φεστιβάλ, και Αστικό Έθνος, με έδρα το Βερολίνο. Με τίτλο «Wall Poetry», το εν εξελίξει έργο είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης μουσικών και καλλιτεχνών του δρόμου να συνδυάσουν τις χειροτεχνίες τους προκειμένου να δημιουργήσουν αστική τέχνη σε δημόσιους χώρους.

Αυτή η τέχνη του δρόμου του Ρέικιαβικ, από έναν καλλιτέχνη που ονομάζεται D*Face, ήταν από αυτές που τράβηξε την προσοχή μου ιδιαίτερα, δεν είμαι σίγουρος γιατί. Αλλά δεν είναι αυτή μια από τις πτυχές της μεγάλης τέχνης; ότι προκαλεί κάποιου είδους συναίσθημα ή σπλαχνικό συναίσθημα; Μου αρέσει επίσης η πτυχή των κόμικς του έργου. Είναι εμπνευσμένο από τον Agent Fresco και τη Laxdaela. Μπορείτε να το βρείτε στο Laugavegur 66:

Τοιχογραφία Reykjavík D*FACE και Agent Fresco

Η παρακάτω τοιχογραφία είναι της Elle, με έμπνευση από ένα τραγούδι ενός συγκροτήματος που ονομάζεται Úlfur Úlfur. Είναι στο Laugavegur 35:

Τοιχογραφία Elle with Wolf Wolf

Αυτό που καλύπτει ένα κτίριο στην οδό Laugavegur 23 είναι ιδιαίτερα εμβληματικό. Οι Caratoes S το ζωγράφισαν σε συνεργασία με το ισλανδικό συγκρότημα YLJA.

ασπρόμαυρη τοιχογραφία του Caratoes S στο Ρέικιαβικ

Λατρεύω τα γαλήνια ωκεάνια χρώματα και το θέμα αυτού του Raff. Σύμφωνα με την ημερομηνία, ο Raff ζωγράφισε αυτό το 2012:

Ρέικιαβικ street art Raff 2012

Ένας καλλιτέχνης με το όνομα Tankpetrol ζωγράφισε αυτό στην περιοχή του Old Harbor. Ένα τραγούδι από ένα συγκρότημα που ονομάζεται Gus Gus ενέπνευσε αυτήν την τοιχογραφία. Μπορείτε να το δείτε στο Grandagarður 14:

Τοιχογραφία Tankpetrol με τον Gus Gus

Και αυτό, από το καλλιτεχνικό δίδυμο του Telmo Miel, είναι ιδιαίτερα…ενδιαφέρον; Ίσως αναρωτιέστε γιατί καβαλάει ένα σκόρο; Όλα είναι χάρη στην έμπνευση ενός τραγουδιού που ονομάζεται Moth Light από τον Mercury Rev! Λατρεύω το βλέμμα της αποφασιστικότητας στο πρόσωπο του κοριτσιού:

Τοιχογραφία κοριτσιού που καβαλάει σκόρο από τον Telmo Miel, Ρέικιαβικ

Αυτό το εκπληκτικό κομμάτι βρίσκεται στο πλάι του συναυλιακού χώρου Gamla Bíó. Είναι του Καναδού καλλιτέχνη Li-Hill, εμπνευσμένο από το τραγούδι του John Grant Pale Green Ghosts:

τοιχογραφία στο πλάι του συναυλιακού χώρου Gamla Bio στο Ρέικιαβικ

Και αν είστε πραγματικά τυχεροί, όπως ήμασταν το 2016, μπορεί να πιάσετε έναν καλλιτέχνη να δουλεύει σε μια τοιχογραφία! Η Heather McLean είναι καλλιτέχνης τατουάζ και εικονογράφος από το Κάλγκαρι της Αλμπέρτα του Καναδά – και την είδαμε να εργάζεται σε αυτήν την τοιχογραφία! Είναι εμπνευσμένο από ένα τραγούδι που ονομάζεται „A Hundred Ropes“ των Minor Victories:

εκατοντάδες σχοινιά Ρέικιαβικ street art

Η εξαφάνιση της τέχνης του δρόμου του Ρέικιαβικ

Πολλές τοιχογραφίες έχουν ζωγραφιστεί στις πλευρές των κτιρίων που προς το παρόν είναι ορατές μόνο λόγω της ενεργού κατεδάφισης/κατασκευής στο Ρέικιαβικ.

Που σημαίνει, αναπόφευκτα, πολλές από αυτές τις τοιχογραφίες θα καλυφθούν μόλις ανεγερθούν νέα κτίρια. Η τοιχογραφία παρακάτω είναι μόνο ένα παράδειγμα αυτού. Μπορείτε ακόμα να δείτε το αποτύπωμα του παλιού κτιρίου που γκρεμίστηκε δίπλα. Ο Ernest Zacharevic ζωγράφισε αυτήν την τοιχογραφία στο Hverfisgata 42, με έμπνευση από το Dikta – αλλά δυστυχώς, λόγω νέας κατασκευής, είναι πλέον απλώς μια ανάμνηση:

Ο Έρνεστ Ζαχάρεβιτς με τοιχογραφία Dikta

Ούτε αυτή η ζωγραφισμένη ζωγραφισμένη τοιχογραφία κράτησε για πάντα. Αυτή η τέχνη του δρόμου του Ρέικιαβικ ήταν απλώς άλλο ένα θύμα της οικοδομικής έκρηξης που συνέβη στο Ρέικιαβικ αυτή τη στιγμή:

Πολύχρωμες τοιχογραφίες του Ρέικιαβικ

Η ανακάλυψη όλων αυτών των τοιχογραφιών ήταν μια απροσδόκητη απόλαυση κατά τη διαμονή μας στο Ρέικιαβικ. Πραγματικά βελτίωσε την εμπειρία μας και μας έδωσε κάτι να αναζητήσουμε σε κάθε δρόμο που περπατήσαμε. Αν λοιπόν βρεθείτε ποτέ στο Ρέικιαβικ, προσέξτε την απίστευτη τέχνη του δρόμου, όσο φευγαλέα κι αν είναι!

Που να μείνω

Χρειάζεστε μέρος για να μείνετε στο Ρέικιαβικ; Ξεκινήστε την αναζήτησή σας εδώ:

Booking.com

street art στο Ρέικιαβικ