Χρησιμοποιώντας την επιστήμη για την επαλήθευση της προέλευσης των προϊόντων ξύλου

0
Χρησιμοποιώντας την επιστήμη για την επαλήθευση της προέλευσης των προϊόντων ξύλου

Ο αγώνας για να σταματήσει η παράνομη υλοτομία έχει λάβει μεγάλη ώθηση από έναν διεθνή οργανισμό που χρησιμοποιεί επιστημονική ανάλυση για να επαληθεύσει την προέλευση των προϊόντων ξυλείας, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές δεν μπορούν να εξαπατηθούν για να υποστηρίξουν την παράνομη καταστροφή των δασών του κόσμου.

Στο ταξίδι τους από το δάσος στην αγορά, τα προϊόντα ξυλείας συνήθως ταξιδεύουν μέσω πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού. Μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου δεν επαληθεύεται, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συχνά για τον εντοπισμό της προέλευσης των προϊόντων ξύλου είναι αναποτελεσματικές, βασισμένες σε χαρτί και ευρέως επιδεκτικές απάτης. Με τόσα πολλά σημεία πιθανής αποτυχίας, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αποτελεσματική αστυνόμευση του συστήματος και να αποτραπεί η είσοδος προϊόντων ξύλου στην αλυσίδα εφοδιασμού που προέρχονται από γη που δεν θα έπρεπε να είχε αποψιλωθεί.

Αυτή η επιστημονική προσέγγιση για την ιχνηλασιμότητα επιτρέπει στις εταιρείες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να ρίξουν φως σε ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού και να παρέχουν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ειδών και προέλευσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση επιστημονικών αναλύσεων για τον έλεγχο της προέλευσης ενός προϊόντος ξύλου με βάση τις φυσικές του ιδιότητες. Ο οργανισμός δημιουργεί μια εκτενή παγκόσμια βιβλιοθήκη δειγμάτων αναφοράς, από διάφορες δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, για χρήση στη διασταυρούμενη επαλήθευση.

Woodbois Limited, μια αφρικανική εταιρεία δασοκομίας, εμπορίας ξυλείας, αναδάσωσης και εθελοντικών πιστώσεων άνθρακα, είναι η τελευταία εταιρεία που συνεργάζεται με Ταυτότητα Παγκόσμιου Δάσους να ενισχύσει την ιχνηλασιμότητα και την αναγνώριση της ξυλείας που προέρχεται από τις δασικές παραχωρήσεις της στη Γκαμπόν.

Η Woodbois Ltd υποστηρίζει την αποστολή της World Forest ID συντονίζοντας τη συλλογή δειγμάτων από τις περιοχές παραχώρησης της.

«Αυτή η συνεργασία με το World Forest ID αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο στη σουίτα υπηρεσιών Woodbois για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών της Αφρικής», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Woodbois, Paul Dolan.

Η Woodbois Ltd διαθέτει τρία τμήματα που επικεντρώνονται στην παραγωγή και προμήθεια βιώσιμων αφρικανικών προϊόντων σκληρής ξυλείας, στην εμπορία προϊόντων σκληρής ξυλείας και σκληρού ξύλου και σε ένα τμήμα αναδάσωσης και πιστώσεων άνθρακα. Το τμήμα δασοκομίας διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής στη Γκαμπόν και τη Μοζαμβίκη, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά 470.000 εκτάρια παραχωρήσεων φυσικών δασών. Το τμήμα εμπορίας προμηθεύει και προμηθεύει βιώσιμη ξυλεία σε μια παγκόσμια πελατειακή βάση, ενώ το τμήμα δέσμευσης άνθρακα στοχεύει στη δημιουργία εθελοντικών πιστώσεων άνθρακα για εταιρικούς εταίρους μέσω της παράδοσης έργων αναδάσωσης μεγάλης κλίμακας.

Το World Forest ID δημιουργήθηκε από μια διεθνή ομάδα οργανισμών που φέρνουν τεχνογνωσία στη δασοκομία, την ιχνηλασιμότητα και τις βιολογικές επιστήμες, για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο πρότυπο στην επαλήθευση ειδών και καταγωγής. Μέχρι σήμερα έχει συλλέξει 2.163 δείγματα, από 290 είδη σε 28 χώρες. Τα δεδομένα από τη βιβλιοθήκη αναφορών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες και εισαγγελείς σε όλο τον κόσμο για να επαληθεύσουν την προέλευση οποιουδήποτε προϊόντος ξύλου, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι καταναλωτές δεν πωλούνται ως ψέματα.

Όλα τα φυτά έχουν χημικές, γενετικές και ανατομικές υπογραφές που είναι συγκεκριμένες για το είδος και την τοποθεσία προέλευσής τους. Δημιουργώντας μια λεπτομερή βιβλιοθήκη δειγμάτων φυτών με γεωγραφική αναφορά από όλο τον κόσμο, η ομάδα World Forest ID μπορεί να δοκιμάσει προϊόντα σε αυτήν τη βιβλιοθήκη για να επαληθεύσει τη γνησιότητα της ισχυριζόμενης προέλευσης της ξυλείας. Με τέτοια ακριβή, αδιαμφισβήτητα δεδομένα, παρέχει διαβεβαίωση στους ανθρώπους να καταναλώνουν υπεύθυνα και στις κυβερνήσεις να διώκουν την εγκληματική συμπεριφορά.

Τα δείγματα συλλέγονται από δάση και γεωργική γη σε όλο τον κόσμο με επαρκή πυκνότητα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη δειγμάτων. Μόλις συλλεχθεί, κάθε δείγμα αναλύεται για να παρέχει μια μοναδική χημική, γενετική και ανατομική υπογραφή που είναι συγκεκριμένη για το είδος και τη θέση του. Όταν ολοκληρωθούν, αυτές οι πληροφορίες προστίθενται στη βιβλιοθήκη World Forest ID.

Εφαρμόζοντας την ίδια ανάλυση σε καταναλωτικά προϊόντα, μπορούν να βρεθούν αντιστοιχίες στη βιβλιοθήκη αναφοράς για να προσδιοριστεί τι είναι το προϊόν και από πού προέρχεται.

Η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη δειγμάτων αναφοράς από όλο τον κόσμο με επαρκή λεπτομέρεια για να μπορέσει οποιοδήποτε καταναλωτικό προϊόν να ελεγχθεί έναντι αυτού για να προσδιοριστεί η προέλευσή του.

Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χαρτιού, συσκευασιών και προϊόντων ξυλείας, όπως έπιπλα και δάπεδα, μια τεράστια αποψίλωση των δασών προκαλείται από την εκκαθάριση της γης για τη γεωργία. Συχνά αυτό αφορά προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, η σόγια και το καουτσούκ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. Τα δάση καθαρίζονται επίσης για την καλλιέργεια των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο τεράστιος όγκος και η ποικιλομορφία των σχετικών καταναλωτικών προϊόντων σημαίνει ότι η πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που συνδέονται με αποψιλωμένη γη είναι αρκετά υψηλή.

Το World Forest ID ιδρύθηκε από μια κοινοπραξία οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των US Forest Service International Programme, Kew Royal Botanical Gardens, World Resources Institute, Agroisolab, FSC και Assurance Services International.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: –
www.worldforestid.org
www.woodbois.com

Schreibe einen Kommentar