11 Συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι στα Μαθηματικά

1
11 Συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι στα Μαθηματικά

έφηβος που λύνει μαθηματικό πρόβλημα επί του σκάφουςΠαλεύετε με το πώς να γίνετε καλύτεροι στα μαθηματικά;

Αν είστε όπως πολλοί μαθητές, βρίσκετε τα μαθηματικά απογοητευτικά και συντριπτικά.

Ίσως οι παλάμες σας να ιδρώνουν μόνο και μόνο όταν σκέφτεστε να λύσετε εξισώσεις και να απομνημονεύσετε τύπους. Ή ίσως νιώθετε ότι δεν είστε «μαθηματικός άνθρωπος» — όπως και αν προσπαθήσετε, δεν θα καταλάβετε ποτέ τα θεμελιώδη στοιχεία της γεωμετρίας ή της άλγεβρας.

το καταλαβαίνω. Τα μαθηματικά είναι δύσκολα και γίνονται πιο δύσκολα όσο προχωράς στις σπουδές σου.

Αλλά δεν χρειάζεται να αγαπάτε τους αριθμούς για να μάθετε πώς να παίρνετε καλούς βαθμούς στα μαθηματικά. Με τη σωστή στάση και στρατηγικές, ο καθενας μπορεί να μάθει πώς να γίνει καλύτερος στα μαθηματικά.

Επιπλέον, τα μαθηματικά είναι μια δεξιότητα που θα χρησιμοποιήσετε πολύ μετά την ολοκλήρωση της επίσημης εκπαίδευσής σας. Από τη διαχείριση χρημάτων μέχρι την υποβολή φόρων μέχρι το ψήσιμο κέικ, η εμπιστοσύνη με τους αριθμούς θα σας βοηθά καθημερινά.

Λοιπόν, πώς γίνεται καλύτερος στα μαθηματικά για μακροπρόθεσμη επιτυχία;

Ας εξερευνήσουμε αυτές τις 11 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανταλλάξετε το άγχος με την αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ο δάσκαλός σας (ή η ζωή σας).

1. Συσχετίστε τα μαθηματικά προβλήματα με καταστάσεις της πραγματικής ζωής

Χωρίς μαθηματικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Τα πάντα γύρω σου είναι μαθηματικά. Τα πάντα γύρω σου είναι αριθμοί.
Shakuntala Deviσυγγραφέας και νοητική αριθμομηχανή.

Τι βλέπετε όταν κοιτάτε μια περίπλοκη μαθηματική εξίσωση; Ένα τυχαίο συνονθύλευμα γραμμάτων και αριθμών;

Δεν είναι περίεργο που νιώθετε άγχος λόγω των μαθηματικών!

Μια απλή συμβουλή για να γίνετε καλύτεροι στα μαθηματικά είναι να κάνετε πρακτικές συνδέσεις με σενάρια πραγματικής ζωής όποτε είναι δυνατόν.

Εάν ο δάσκαλός σας γράφει μια δύσκολη εξίσωση στον πίνακα, αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο έξω από την τάξη.

Είναι πάντα πιο δύσκολο να απομνημονεύσουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε. Αλλά η βελτίωση στα μαθηματικά γίνεται σκόπιμη και σχετική όταν τα κάνουμε ουσιαστικά.

Ιδού ένα παράδειγμα…

Β = 60 + 0,25 Μ, όπου Β = 300

Αυτή η εξίσωση δεν σημαίνει τίποτα για εσάς. Ίσως μπορείτε να το λύσετε, αλλά μάλλον δεν σας ενδιαφέρει πολύ.

Τώρα, τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι αυτή η μαθηματική εξίσωση αντιπροσωπεύει τον λογαριασμό του τηλεφώνου σας. M = χρησιμοποιημένα λεπτά. B = συνολικό οφειλόμενο ποσό.

Ξαφνικά έχετε μια πραγματική σύνδεση με το πρόβλημα. Δεν είναι απλώς μια ποικιλία γραμμάτων και αριθμών, αλλά ένα πρακτικό σενάριο που περιλαμβάνει χρήματα.

Να θυμάστε ότι ένας πολύτιμος λόγος για να γίνετε καλύτεροι στα μαθηματικά είναι να παίρνετε ευκολότερες καθημερινές αποφάσεις. Ξεκινήστε λοιπόν να συσχετίζετε τις μαθηματικές σας εργασίες με καταστάσεις της πραγματικής ζωής όποτε μπορείτε.

Αν το κάνεις αυτό, αυτοί οι δύσκολοι τύποι μπορεί να αρχίσουν να έχουν πιο νόημα.

2. Κατακτήστε τις βασικές μαθηματικές δεξιότητες

βασικό μαθηματικό πρόβλημαΜερικές φορές, η μελέτη των μαθηματικών μπορεί να μοιάζει σαν να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα. Γιατί λοιπόν να μην το αντιμετωπίσουμε σαν ένα;

Δεν θα επιχειρούσατε μια ολόκληρη συνομιλία στα ισπανικά αν δεν ξέρατε ήδη μερικές βασικές λέξεις. Αντίθετα, θα μαθαίνατε λέξεις όπως hola και χάρη.

Στη συνέχεια, θα εξασκηθείτε να βάλετε μια χούφτα λέξεις σε μια πρόταση. Τελικά, μετά από λίγη επανάληψη, θα έχετε μια σταθερή βάση για να προωθήσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες.

Οι σύνθετοι μαθηματικοί υπολογισμοί βασίζονται επίσης σε θεμελιώδεις δεξιότητες.

Αναπτύξτε και διατηρήστε τα βασικά, όπως κλάσματα και δεκαδικά. Αποφύγετε να προχωρήσετε σε υψηλότερα επίπεδα μαθηματικών έως ότου κατανοήσετε πλήρως τις βασικές αρχές — ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε μερικά επιπλέον προβλήματα εξάσκησης στην πορεία.

Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι εσείς μπορώ μάθετε πώς να γίνετε καλοί στα μαθηματικά.

3. Διαλύστε περίπλοκα προβλήματα

Δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε: θα αντιμετωπίσετε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα στο ακαδημαϊκό σας ταξίδι.

Είναι εύκολο να αναστατωθείτε από σύνθετες ερωτήσεις, αλλά να θυμάστε ότι αυτές οι ερωτήσεις δημιουργούν δεξιότητες που ήδη κατέχετε.

Κάντε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση:

Πώς μπορώ να χωρίσω αυτό το μαθηματικό πρόβλημα σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μέρη;

Διαβάστε και ξαναδιαβάστε την ερώτηση προσεκτικά. Πάρε μια βαθιά ανάσα.

Αναγνωρίζετε κάποιες γνωστές έννοιες ή τύπους μέσα στο μεγαλύτερο πρόβλημα; «Χωρίζοντας» ένα προκλητικό πρόβλημα σε τμήματα μεγέθους μπουκιάς, θα αποφύγετε να αισθάνεστε υπερβολικοί.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε κολλήσει, σκεφτείτε να απλοποιήσετε τους αριθμούς. Το πρόβλημα γίνεται πιο διαχειρίσιμο αν εργάζεστε με 10 αντί για 10.000; 2/3 αντί για 37/52; (Απλώς μην ξεχάσετε να επιστρέψετε στους αρχικούς αριθμούς πριν γράψετε την τελική σας απάντηση!)

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα προβλήματα στη ζωή και στα μαθηματικά, αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να απλοποιήσετε την κατάσταση.

Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο προφανής γίνεται η απάντηση!

4. Αξιοποιήστε στο έπακρο τις πρακτικές δοκιμές

Η εκπαίδευση δεν είναι κυρίως να πάρεις καλούς βαθμούς. Τούτου λεχθέντος, οι εξετάσεις αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της ακαδημαϊκής σας καριέρας.

Τα πρακτικά τεστ είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε καλά, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.

Πολλοί μαθητές μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη ερώτηση στο πρακτικό τεστ εβδομάδες ή και μήνες πριν από την εξέταση. Στη συνέχεια ξεχνούν μερικές φορές πώς να λύσουν τον ίδιο τύπο ερώτησης όταν εμφανιστεί αργότερα στην πραγματική εξέταση.

Να τι σας συνιστώ να κάνετε:

Τοποθετήστε μια αυτοκόλλητη σημείωση στη σελίδα κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια δύσκολη ερώτηση. Λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε για να κατανοήσετε το πρόβλημα. Να ελέγχετε τακτικά όλες τις ερωτήσεις πρακτικής που έχετε επισημάνει με μια κολλώδη σημείωση τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από την εξέταση.

Εάν το προσθέσετε στη λίστα με τις στρατηγικές προετοιμασίας και λήψης τεστ, θα δείτε βελτίωση στους βαθμούς σας στα μαθηματικά.

5. Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα μελέτης

αδελφή και αδελφός που κάνουν μαθηματικά

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συσσώρευση δεν λειτουργεί.

Εάν στριμώχνετε, ίσως μπορείτε να απομνημονεύσετε εξισώσεις ή τύπους για λίγο, αλλά δεν θα διατηρήσετε τις πληροφορίες για πολύ.

Τι πρέπει να κάνετε αντ ‚αυτού;

Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα μελέτης για την επανεξέταση μαθηματικών προβλημάτων και τύπων.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια ομάδα μελέτης με τρεις έως τέσσερις άλλους μαθητές με κίνητρα, εάν χρειάζεστε κάποια υπευθυνότητα.

Μετά από πολλή έρευνα και πειραματισμό, εδώ είναι μια ρουτίνα για περιοδική ανασκόπηση που έχω διαπιστώσει ότι λειτουργεί καλά για τους περισσότερους μαθητές:

 • 1 ημέρα μετά την εκμάθηση των νέων πληροφοριών
 • 3 ημέρες μετά την πρώτη αξιολόγηση
 • 7 ημέρες μετά τη δεύτερη αξιολόγηση
 • 21 ημέρες μετά την τρίτη αξιολόγηση
 • 30 ημέρες μετά την τέταρτη αναθεώρηση
 • 45 ημέρες μετά την πέμπτη αναθεώρηση
 • 60 ημέρες μετά την έκτη αναθεώρηση

Χρησιμοποιήστε αυτό το πρόγραμμα για να δεσμεύσετε θεμελιώδεις έννοιες και τύπους μαθηματικών στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Θα χρειαστείτε μόνο περίπου 10 έως 15 λεπτά για κάθε συνεδρία αξιολόγησης για κάθε θέμα.

(Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να βελτιώσετε τις συνήθειες μελέτης σας, ώστε να μάθετε πώς να είστε καλύτεροι στα μαθηματικά, ορίστε τους κανόνες που ακολούθησα για να γίνω μαθητής straight-A.)

6. Καταγράψτε κάθε βήμα

Όλοι έχουμε πάει εκεί πριν…

Παίρνεις πίσω τις εξετάσεις στα μαθηματικά και εξετάζεις τις ερωτήσεις που έκανες λάθος. Συνειδητοποιείς ότι το έκανες τα παντα σωστό για πολλές ερωτήσεις — εκτός από ένα μικροσκοπικό λάθος. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να έχετε λάθος την τελική απάντηση.

Η βιασύνη στη διαδικασία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων δεν βοηθά στην ακρίβειά σας.

Επομένως, είναι σημαντικό να σημειώνετε κάθε βήμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε τους ενδιάμεσους υπολογισμούς σας στο δρόμο προς την τελική σας απάντηση. Κάνοντας αυτό, θα αποφύγετε λάθη και θα αποκαλύψετε λάθη που κάνατε στην πορεία.

Να μια άλλη συμβουλή: Έχει διαφορά αν είσαι οργανωμένος και τακτοποιημένος. Εάν δεν μπορείτε να διαβάσετε το χειρόγραφό σας, δεν μπορείτε να ελέγξετε τη διαδικασία σας. Δοκιμάστε να εργαστείτε κάθετα και χρησιμοποιήστε μόνο μία γραμμή στο χαρτί σας για κάθε βήμα.

7. Εξασκηθείτε στα νοητικά μαθηματικά

Τώρα, κάποιοι από εσάς μπορεί να σκέφτεστε:

«Δεν είναι η εξάσκηση στα νοητικά μαθηματικά απεναντι απο καταγράφετε κάθε βήμα καθώς αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα;»

Λοιπόν, όχι ακριβώς.

Όταν μιλάω για νοητικά μαθηματικά, αναφέρομαι σε απλούς υπολογισμούς που μπορείς να κάνεις στο μυαλό σου.

Ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένας μυς. Για να το διατηρήσετε δυνατό, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε και να το αμφισβητήσετε.

Τα νοητικά μαθηματικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνει αυτό. Επιπλέον, θα σας επιτρέψει να ενισχύσετε την κατανόησή σας για τις αριθμητικές σχέσεις.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε νοητικά μαθηματικά ενώ είστε έξω για ψώνια ή για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Βοηθήστε τους γονείς σας να υπολογίσουν μια συμβουλή χωρίς χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Υπολογίστε ποιος θα είναι ο φόρος επί των πωλήσεων στο μπακάλικο.

Συνεχίστε την εξάσκηση και τελικά, τα περίπλοκα νοητικά μαθηματικά θα φαίνονται απλά!

Θα σταματήσετε να αναρωτιέστε: «Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος στα μαθηματικά;» Αντίθετα, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε την αυτοπεποίθησή σας με αριθμούς.

8. Βελτιώστε την αίσθηση του αριθμού σας

ταχύμετροΗ αίσθηση αριθμών αναφέρεται στο πόσο άνετα νιώθετε με τους αριθμούς και τα βασικά μαθηματικά.

Μερικοί άνθρωποι έχουν καλύτερη αίσθηση αριθμών από άλλους, και αυτό είναι εντάξει! Με την εξάσκηση, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση του αριθμού του.

Ακολουθεί ένα διασκεδαστικό κόλπο για να καλλιεργήσετε την αίσθηση των αριθμών: Κάντε εικασίες ή εκτιμήσεις.

Καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, σκεφτείτε τις αποστάσεις, τα ποσά και τις μετρήσεις που συναντάτε.

Πόσα μίλια χρειάζεται να διανύσετε για να φτάσετε στην προπόνηση ποδοσφαίρου; Πόσα γαλόνια νερού χρειάζονται για να γεμίσει μια πισίνα; Πόσες κουταλιές της σούπας ζάχαρη χωράνε σε αυτό το μπολ;

Όποτε μπορείτε, κάντε τους πραγματικούς υπολογισμούς για να δείτε πόσο ακριβείς ήσασταν.

Όσο περισσότερες εκτιμήσεις κάνετε για τον κόσμο γύρω σας, τόσο καλύτερες θα γίνονται οι προσεγγίσεις σας — και τόσο πιο άνετα θα αισθάνεστε όταν αντιμετωπίζετε αριθμούς.

9. Επικεντρωθείτε στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων

Το έχω ξαναπεί σε πολλά άρθρα: Οι μαθητές που πετυχαίνουν στο σχολείο επικεντρώνονται στο να μάθουν τις πληροφορίες, όχι στο να πάρουν ευθεία Α.

Σίγουρα, είναι ωραίο να παίρνεις καλούς βαθμούς. Αλλά αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι οι θετικές συνήθειες που διαμορφώνουν ποιος γίνεσαι μέσα από αυτό επεξεργάζομαι, διαδικασία της αποτελεσματικής μάθησης.

Η ίδια αρχή ισχύει για την εκμάθηση πώς να γίνεσαι καλύτερος στα μαθηματικά.

Το να πάρεις τη σωστή απάντηση σε μια εξέταση είναι υπέροχο. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσετε τη διαδικασία που σας έφερε σε αυτή τη σωστή απάντηση.

Αυτά είναι τα ίδια είδη διαδικασιών που θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στον κόσμο έξω από το σχολείο.

Καθώς αντιμετωπίζετε όλο και πιο δύσκολα μαθηματικά θέματα όπως ο λογισμός και οι μιγαδικοί αριθμοί, θυμηθείτε Γιατί μαθαίνεις συγκεκριμένους τύπους. Εάν δεν καταλαβαίνετε τη διαδικασία πίσω από έναν υπολογισμό, απευθυνθείτε στον δάσκαλό σας για βοήθεια.

Επιπλέον, όταν ανταλλάσσετε στοιχεία απομνημόνευσης για την κατανόηση των διαδικασιών, θα λαμβάνετε επίσης καλύτερους βαθμούς.

10. Κάντε ερωτήσεις

έφηβος κάνει μαθηματικό πρόβλημα επί του σκάφους

Όταν πρόκειται να βελτιωθείς στα μαθηματικά, δεν είναι ποτέ ντροπή να ζητάς καθοδήγηση όταν τη χρειάζεσαι.

Εάν έχετε κάποια ερώτηση, απευθυνθείτε στους δασκάλους ή τους γονείς σας για υποστήριξη. Θέλουν να σε βοηθήσουν να πετύχεις!

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε καλύτερες ερωτήσεις, ώστε να γίνετε καλύτεροι στα μαθηματικά:

 • Να είστε τόσο συγκεκριμένοι με οι ερωτήσεις σας όσο το δυνατόν.
 • Ακούστε προσεκτικά.
 • Κρατήστε σημειώσεις ώστε να έχετε πρόσθετες πληροφορίες στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα.
 • Επαναλάβετε στον δάσκαλό σας αυτά που ακούσατε για να ελέγξετε την κατανόησή σας.
 • Ξεκαθαρίστε από νωρίς τις αμφιβολίες σας. μην περιμένετε μέχρι την ημέρα πριν από μια εξέταση για να ζητήσετε βοήθεια.

11. Μείνετε θετικοί

Το να βελτιωθείς στα μαθηματικά μπορεί να φαίνεται αδύνατο στην αρχή. Αλλά με τη σωστή νοοτροπία και τα σωστά εργαλεία, μπορείτε να βελτιώσετε την κατανόησή σας για τους αριθμούς — και να πάρετε και καλύτερους βαθμούς στα μαθηματικά.

Η νοοτροπία σας είναι ζωτικής σημασίας και οι φράσεις που λέτε στον εαυτό σας θα διαμορφώσουν το πώς αισθάνεστε. Με άλλα λόγια, η θετική αυτοομιλία θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένος και ανθεκτικός μαθητής. Η αρνητική αυτοσυζήτηση θα πετύχει το αντίθετο.

Ακολουθούν μερικά μάντρα που βρήκα ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα:

 • «Όσο πιο δύσκολο γίνεται, τόσο πιο δύσκολο προσπαθώ».
 • «Δεν σταματάω όταν είμαι κουρασμένος. Σταματάω όταν τελειώσω».
 • «Πρόοδος, όχι τελειότητα».

Αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μια θετική νοοτροπία για τα μαθηματικά, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές τις φράσεις.

Και αν θέλετε κάποια βοήθεια για να γίνετε συγκεντρωμένος, με κίνητρο και ανθεκτικός μαθητής, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα καθοδήγησης ένας προς έναν που προσφέρω. Θα ήταν χαρά μου να συνεργαστώ μαζί σας!

Schreibe einen Kommentar