3 κόλπα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου

3
3 κόλπα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

Κουίζ λεξιλογίου εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σχολικά μαθήματα. Οι καθηγητές Αγγλικών και οι καθηγητές ξένων γλωσσών χρησιμοποιούν πιθανώς περισσότερο κουίζ λεξιλογίου, αλλά πιθανότατα θα έχετε κουίζ λεξιλογίου στην ιστορία, τη βιολογία, κ.λπ. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία διαφυγή από το επίφοβο τεστ λεξιλογίου. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να τρέξετε ή να κρυφθείτε από λέξεις όπως ισότιμοι και φειδωλοί, μπορεί κάλλιστα να τις αντιμετωπίσετε κατάματα.

Παρακάτω είναι 3 κόλπα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου.

(Ω, και παράπλευρη σημείωση: Λέω «κόλπα» — αλλά ξέρω ότι ήδη γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο για την απομνημόνευση λέξεων το βράδυ πριν από ένα τεστ. Αυτό που αναφέρω ως «κόλπα» είναι στην πραγματικότητα νόμιμες στρατηγικές για μάθηση Λέξεις λεξιλογίου. Μπράβο, ε;)

1. Συσχετίστε μια εικόνα με τη λέξη.

Πολλά οπτικός οι μαθητές επωφελούνται από αυτή τη στρατηγική, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ χρήσιμη όποιος τύπος μαθητή. Εάν η λέξη είναι ουσιαστικό, όπως „πυρήνας“ ή „υποδομή“, μια απλή αναζήτηση εικόνων στο Google θα σας δώσει πολλά λογικά γραφικά. Εάν η λέξη είναι ένα επίθετο όπως «επιβλαβής» ή «μυστηριώδης», τότε μια αναζήτηση εικόνων στο Google πιθανότατα θα σας δώσει κάποια πιο «δημιουργικά» αποτελέσματα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ένας λόγος για τον οποίο η συσχέτιση μιας εικόνας με μια λέξη είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για την ταχύτερη εκμάθηση λέξεων του λεξιλογίου είναι ότι οι εικόνες τείνουν να επηρεάζουν τα συναισθήματά μας διαφορετικά από τις λέξεις. Μια εικόνα της λέξης είναι πιο πιθανό να παραμείνει στον εγκέφαλό σας (Δεν μπορώ να βγάλω αυτή την εικόνα από το μυαλό μου!) πιο ζωντανά από την απλή ανάγνωση της λέξης στο χαρτί. Επίσης, όσο πιο τρελή είναι η εικόνα, τόσο πιο πιθανό είναι να τη θυμάστε.

Μερικές φορές δεν χρειάζεται καν να κάνετε αναζήτηση εικόνων στο Google για τη λέξη, επειδή θα έχετε ήδη μια εικόνα στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, η λέξη „νωθρός“ μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε έναν γλοιώδη, αργόστροφο γυμνοσάλιαγκα: και νωθρός σημαίνει πράγματι αργή κίνηση. Η διανοητική σας εικόνα ενός γυμνοσάλιαγκου μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή για εσάς — ή θα μπορούσατε ακόμα να γκουγκλάρετε τη λέξη για να αποκτήσετε μια ακόμα πιο ζωντανή (χονδρική!) εικόνα. Αν σας αρέσουν οι κάρτες flash, εκτυπώστε την εικόνα και βάλτε την σε μια κάρτα flash.

Ω, θέλετε μια φωτογραφία μιας γυμνοσάλιαγκας; Εδώ!

γυμνοσάλιαγκας
Slug = νωθρός = αργοκίνητος

2. Χρησιμοποιήστε nmeumonic συσκευές.

Ναι, ξέρω ότι το „nmeumonic“ είναι μια λέξη λεξιλογίου από μόνη της, αλλά βασικά οι nmeumonic συσκευές είναι δημιουργικοί και ελκυστικοί τρόποι για να θυμάστε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ομοιοκαταληκτών, σύντομων ποιημάτων, αλλοιώσεων κ.λπ.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα κοινών nmeumonic συσκευών:

ROY G BIV: Χρησιμοποιείται για να θυμάται τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί, βιολετί)

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ήρθε για καλό σπαγγέτι: Χρησιμοποιείται για να θυμάται το Τάγμα Ταξινόμησης για ένα μάθημα βιολογίας (Βασίλειο, Φυλή, Τάξη, Τάξη, Οικογένεια, Γένος, Είδος)

Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα — της δικής μου φανταστικής δημιουργίας: Αν προσπαθείς να το θυμηθείς ευγενικός που σημαίνει φιλικός, θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε ότι η λέξη ξεκινά με AMI, που ακούγεται σαν AMY, που θα μπορούσε να είναι το όνομα ενός φιλικού ατόμου. Έτσι, η nmeumonic συσκευή σας θα ήταν „Amy is my friend“ για να σας υπενθυμίσει ότι το amiable σημαίνει φιλικό.

Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα: Ας πούμε ότι προσπαθείτε να το θυμηθείτε αυτό αργός που σημαίνει τείνει να καθυστερήσει. Μπορεί να αναγνωρίσετε το «dil» στα διασταλτικά και να σκεφτείτε «dilly dally», που σημαίνει να πάει αργά και να πάρει το χρόνο του. Επομένως, θα σκεφτόσασταν «dilly dally» κάθε φορά που βλέπετε «διαστολή» και ελπίζουμε να θυμάστε ότι σημαίνει «τείνεις να καθυστερείς».

Ενα άλλο παράδειγμα (Δε, το τρία είναι καλός αριθμός): Ας πούμε ότι πρέπει να το θυμάστε αυτό δύστροπος που σημαίνει κακομαθημένος. Λοιπόν, μπορείτε να κοιτάξετε τη λέξη και να „δείτε“ τη λέξη „κακή“ – ξέρετε, επειδή και οι δύο λέξεις μοιράζονται ac, r, a, n και k. Επομένως, κάθε φορά που κοιτάτε το έργο δύστροποςθα σκεφτείς εκκεντρικός!

Όταν δημιουργείτε τις δικές σας nmeumonic συσκευές, να θυμάστε ότι όσο πιο δημιουργική και εξωφρενική είναι η συσκευή, τόσο πιο πιθανό είναι να την ανακαλέσετε. Γι‘ αυτό μη διστάσετε να είστε όσο περίεργοι θέλετε εδώ. Αφήστε τα όλα έξω, παιδιά.

3. Φτιάξτε ένα οπτικό διάγραμμα.

Ελπίζω να μην κάνετε τα στραβά μάτια σε αυτό, γιατί λειτουργεί σοβαρά. Η δημιουργία ενός γραφήματος – θα δώσω μερικά παραδείγματα σε ένα δευτερόλεπτο – είναι ένα τρομερά αποτελεσματικό τέχνασμα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου. Αυτή η στρατηγική μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από άλλες, αλλά θα καταλήξετε να εξοικονομήσετε χρόνο στο τέλος επειδή θα μάθετε πραγματικά τις λέξεις και δεν θα χρειαστεί να συνεχίσετε να τις μελετάτε ξανά.

Η ιδέα είναι να καταλήξετε σε μια οπτική αναπαράσταση περίπου 3-5 άλλων λέξεων που σχετίζονται με τη λέξη λεξιλογίου που προσπαθείτε να μάθετε. Η οπτική σας αναπαράσταση θα μπορούσε να είναι μια λίστα, ένα γράφημα ιστού, ό,τι θέλετε. Το όφελος της μελέτης λέξεων που είναι σχετίζεται με στην κύρια λέξη σας είναι ότι δίνετε στον εαυτό σας μεγαλύτερη ευκαιρία να κρατήσει και να διατηρήσει το νόημα της λέξης. Ουσιαστικά, δίνετε στον εγκέφαλό σας περισσότερες «μπάρες χειρισμού» για να τις κρατήσει καθώς προσπαθείτε να αποθηκεύσετε τη λέξη λεξιλογίου στη μνήμη σας.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μάθετε τη λέξη αγαθός. Δείτε πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια οπτική αναπαράσταση αυτής της λέξης.

κόλπα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου
Η οπτική αναπαράσταση μιας λέξης λεξιλογίου είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για την εκμάθηση νέου υλικού

Μπόνους: Ένα από τα καλύτερα κόλπα για την εκμάθηση λέξεων λεξιλογίου EVER…

Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία της επίθεσης σε νέο υλικό από τρεις διαφορετικές γωνίες. Η χρήση τριών ξεχωριστών μεθόδων μελέτης για να μάθετε οτιδήποτε είναι κοντά σε μία από τις πιο αποτελεσματικές συνήθειες μελέτης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Και είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό οπτικών, ακουστικών και σιωπηλών προσεγγίσεων — εάν είναι δυνατόν. Μιλάω όλα για το πώς να το κάνω αυτό στο δικό μου Πώς να θυμάστε αυτό που μελετάτεή μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με αυτό.

Και να έχετε κατά νου ότι η εκμάθηση νέων λέξεων λεξιλογίου είναι μια διαδικασία. Παίρνει χρόνο. Δεν είναι θέμα αποστήθισης. Αν αφιερώσετε μερικές ώρες μελετώντας τη μια νύχτα αλλά τα ξεχάσετε όλα την επόμενη μέρα, να ξέρετε ότι είναι κανονικός! Όλοι αυτό κάνουμε. Είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. (Δεν το αποκαλούν «διαδικασία μάθησης» για τίποτα!) Τι κάνετε λοιπόν αν συμβεί αυτό; Σύντομη απάντηση: Συνέχισε. Συνέχισε να διαβάζεις. Λίγα κομμάτια κάθε μέρα. Επανάληψη.

Και αρκετά σύντομα λέξεις όπως καταστροφικές, επιπόλαιες και βελτιωτικές θα ξεκολλήσουν από την άκρη της γλώσσας σας. Χα.
Schreibe einen Kommentar