7 στρατηγικές για τη μελέτη του λεξιλογίου

2
7 στρατηγικές για τη μελέτη του λεξιλογίου

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

στρατηγικές για τη μελέτη του λεξιλογίου

Θα χρειαστεί να μάθετε και να μελετήσετε λέξεις λεξιλογίου ανεξάρτητα από τον βαθμό που βρίσκεστε ή σε ποια τάξη παρακολουθείτε. Σίγουρα, πιθανότατα θα έχετε περισσότερα κουίζ λεξιλογίου στο μάθημα αγγλικών ή ισπανικών, αλλά θα χρειαστείτε επίσης στρατηγικές για τη μελέτη λέξεων λεξιλογίου στη βιολογία (μίτωσις, μείωση), ιστορία (διασπορά, ανθρωπισμός), ψυχολογία (γνωστική ασυμφωνία, παρεγκεφαλίδα) κ.λπ.

Το λεξιλόγιο είναι ουσιαστικά ο κοινός παρονομαστής όλων των τάξεων σας και δεν υπάρχει καμία διαφυγή από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή σταθερών στρατηγικών για τη μελέτη του λεξιλογίου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης όλα τα μαθήματα σας όλα του σχολείου.

Ξέρω ότι ακούγεται ευγενικό και δραματικό, αλλά εδώ είμαστε.

Στρατηγικές για τη μελέτη του λεξιλογίου

Παρακάτω, μοιράζομαι 7 μεθόδους μελέτης λεξιλογίου που, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, λειτουργούν πραγματικά. Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε όλα ταυτόχρονα, αλλά προτείνω να δοκιμάσετε το καθένα και να αποφασίσετε μερικά που σας αρέσουν περισσότερο. Πολλές από τις στρατηγικές για τις οποίες έχω γράψει στο ιστολόγιό μου στο παρελθόν, και έτσι συνδέομαι με αυτά τα σεμινάρια όπου χρειάζεται.

1. Χρησιμοποιήστε την τεχνική κλιμάκωσης.

Η τεχνική κλιμάκωσης (ονομάζεται επίσης σημασιολογική κλίση) σας κάνει να συνδέετε μια νέα λέξη σε διάφορους βαθμούς με λέξεις που ήδη γνωρίζετε. Θυμηθείτε, ο μόνος τρόπος για να μάθετε νέες πληροφορίες είναι να τις συνδέσετε με αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Υπάρχουν 3 βήματα για τη χρήση της τεχνικής κλιμάκωσης, τα οποία εξηγώ διεξοδικά και με παραδείγματα εδώ, αλλά σε γενικές γραμμές, τα βήματα είναι:

  1. Επιλέξτε μια λέξη από τη λίστα λεξιλογίου σας και, στη συνέχεια, σκεφτείτε μια λέξη που είναι αντίθετη.
  2. Τοποθετήστε την αρχική λέξη και την αντίθετη λέξη της σε ξεχωριστά άκρα μιας κάθετης γραμμής. Αυτό είναι το πλαίσιο για την κλίμακα σας. (Δείτε την εικόνα.)
  3. Για να ολοκληρώσετε την κλίμακα σας, συμπληρώστε το κενό μεταξύ κάθε λέξης με πολλές νέες λέξεις διαφορετικού βαθμού σημασίας. Σκεφτείτε την ζυγαριά σας ως μια συνέχεια.

Η τεχνική κλιμάκωσης λειτουργεί μόνο για λέξεις που έχουν αντώνυμα (αντίθετα) και επομένως δεν λειτουργεί για όλο το λεξιλόγιο.

2. Χρησιμοποιήστε το μοντέλο Frayer.

ο Μοντέλο ωοτοκίας υπήρχε για πάντα – και αυτό γιατί λειτουργεί. Βασικά, το Frayer Model είναι ένας οργανωτής γραφικών που περιέχει 4 πλαίσια (ένα πλέγμα 2×2) με τη λέξη λεξιλογίου στη μέση. Συμπληρώνετε καθένα από τα τέσσερα πλαίσια με ένα από τα ακόλουθα: ορισμός, γεγονότα/χαρακτηριστικά, παραδείγματα και μη παραδείγματα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί γιατί σας κάνει να σκεφτείτε μια λέξη λεξιλογίου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι οποίες πρέπει να γίνει αν θέλουμε να μάθουμε πραγματικά τη λέξη. Δείτε πώς ακριβώς να χρησιμοποιήσετε το μοντέλο Frayer.

frayer μοντέλο εκμάθησης λεξιλογίου
Έτσι μοιάζει το μοντέλο Frayer. Μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας σε ένα σημειωματάριο ή να βρείτε δωρεάν διαδικτυακά πρότυπα.

3. Μελέτη και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Μια άλλη εξαιρετική στρατηγική για τη μελέτη του λεξιλογίου είναι η μελέτη των λέξεων και προς τις δύο κατευθύνσεις: προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Αυτή είναι μια απλή συμβουλή μελέτης, αλλά λειτουργεί. Για παράδειγμα, εάν μαθαίνετε τη λέξη αμινοξέων, θα πρέπει να μπορείτε να δημιουργήσετε τον ορισμό κοιτάζοντας τη λέξη και επίσης να μπορείτε να δημιουργήσετε τη λέξη κοιτάζοντας τον ορισμό. Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής εξήγηση του τρόπου μελέτης και προς τις δύο κατευθύνσεις.

4. Κάντε το οπτικό.

Σύμφωνα με Θέματα Εγκεφάλου από τη νευροεπιστήμονα Dr. Patricia Wolf, «Τα μάτια περιέχουν σχεδόν το 70% των αισθητηριακών υποδοχέων του σώματος», που σημαίνει ότι «λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες οπτικά παρά μέσω οποιασδήποτε άλλης αισθήσεως». Αν έλεγα τη λέξη κάκτοςπιθανότατα θα οραματιζόσασταν ένα φραγκόσυκο φυτό, αντί να απαγγέλλετε την αλληλουχία του DNA του. Σκεφτόμαστε με εικόνες και μαθαίνουμε με εικόνες.

Χρησιμοποιήστε αυτήν τη θεωρία εκμάθησης προς όφελός σας και ενσωματώστε εικόνες όσο το δυνατόν περισσότερο όταν μελετάτε λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη στρατηγική οπτικής εκμάθησης ή να χρησιμοποιήσετε τις Εικόνες Google (η αγαπημένη μου στρατηγική) όταν μαθαίνετε νέες λέξεις. (Επομένως, αντί να κάνετε μια τακτική αναζήτηση στον ιστό Google για κάτι που μαθαίνετε, φιλτράρετε με τις Εικόνες Google για να λάβετε μια ποικιλία οπτικών αποτελεσμάτων, όπως οπτικές παρουσιάσεις, εικόνες, γραφήματα, γραφήματα κ.λπ.)

5. Σκεφτείτε τη λέξη.

Περίμενε – μην πας! Μπορεί να νομίζετε ότι είναι μια περίεργη στρατηγική, αλλά είναι στην πραγματικότητα. Εάν μελετάτε μια λέξη κοιτάζοντας απλώς τον ορισμό της (ακόμα κι αν το κάνετε αυτό επαναλαμβανόμενα), έχετε πρόσβαση σε αυτήν τη λέξη μόνο από ΜΙΑ γωνία. Βλέπεις και καταλαβαίνεις μόνο τη ΜΙΑ πλευρά της λέξης. Δίνεις στον εαυτό σου ΜΙΑ λαβή για να πιάσεις τη λέξη και να τη θυμηθείς. Άψογο και αναποτελεσματικό.

Επομένως, πρέπει να σκεφτείτε τη λέξη. Εργαστείτε με αυτό. Μιλήστε για αυτό. Φανταστείτε το. ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ το. Εξήγησε το. Συνδέστε το με κάτι άλλο που γνωρίζετε. Γίνε άβολα και περίεργα. Νομίζω.

Οταν εσύ πραγματικά σκέψου για μια λέξη, την αντιμετωπίζετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, γεγονός που αυξάνει την κατανόησή σας για τη λέξη καθώς και την ικανότητά σας να τη θυμάστε με την πάροδο του χρόνου. Εδώ είναι πώς να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη στρατηγική λεξιλογίου – βήμα προς βήμα.

6. Χρησιμοποιήστε flashcards με τη μέθοδο των 3 πασσάλων.

Φυσικά, μια από τις πιο γνωστές στρατηγικές για τη μελέτη του λεξιλογίου είναι η χρήση καρτών flash. Οι κάρτες flash λειτουργούν τόσο καλά επειδή χρησιμοποιούν ενεργή ανάκληση, που είναι ο απόλυτος τρόπος μάθησης Οτιδήποτε, όχι μόνο λεξιλόγιο. Λοιπόν, ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε flashcards, αλλά γνωρίζετε τη μέθοδο των 3 πασσάλων;

7. Uκαταλαβαίνω η λέξη; μην το απομνημονεύσετε.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απομνημονεύσουν όρους λεξιλογίας, μερικές φορές ακόμη και να απομνημονεύσουν τον ορισμό του λεξικού λέξη προς λέξη. Πρώτα απ ‚όλα, πρέπει πάντα να μελετάτε το δικό σας το δικό διατύπωση και όχι κάποιου άλλου (ο εγκέφαλός σας θα έχει ευκολότερο χρόνο να την αποθηκεύσει). Δεύτερον, πρέπει καταλαβαίνουν κάτι πριν το απομνημονεύσει. Ίσως ξαναδιαβαστεί αυτή η πρόταση. Υπάρχει μια σειρά στη μαθησιακή διαδικασία και η κατανόηση έρχεται πρώτη, πολύ πριν από την απομνημόνευση. Η απομνημόνευση είναι δεν μάθηση, και εξηγώ αυτή τη σημαντική διαφορά εδώ. (Θα πρέπει να το διαβάσετε.)

Σημαντικές πληροφορίες για την εκμάθηση του λεξιλογίου

Η εκμάθηση λέξεων γίνεται σε τέσσερα στάδια. Για να μάθετε πραγματικά λέξεις λεξιλογίου μακροπρόθεσμα, πρέπει να φτάσετε στο τέταρτο στάδιο. Για να φτάσετε στο τέταρτο στάδιο – πλήρη γνώση των λέξεων – πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για τη μελέτη του λεξιλογίου και πρέπει να αφήσετε την ιδέα ότι μπορείτε να βασιστείτε στην απομνημόνευση, την «εξέταση» λιστών λεξιλογίων και άλλα παθητικές μορφές αναθεώρησης.

Παρακάτω είναι τα τέσσερα στάδια απόκτησης λέξης, που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή και πόσο μακριά πρέπει να φτάσετε.

  1. Άγνωστη λέξη: Δεν αναγνωρίζετε τον όρο
  2. Αρχική αναγνώριση: Έχετε δει ή ακούσει τον όρο στο παρελθόν, ίσως μπορείτε να τον προφέρετε, αλλά δεν γνωρίζετε τον ορισμό
  3. Μερική γνώση λέξης: Γνωρίζετε έναν κοινό ορισμό της λέξης και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε μια απλή πρόταση
  4. Πλήρης γνώση λέξης: Γνωρίζετε περισσότερους από έναν ορισμούς της λέξης και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη σε διάφορα συμφραζόμενα
Schreibe einen Kommentar