Pinus patula – και λύση και πρόβλημα στην Τανζανία

0
Pinus patula – και λύση και πρόβλημα στην Τανζανία

Φυτεύτηκε Pinus patula στην περιοχή Makete, Τανζανία.

Του Steven Teraka Mwihomeke

Το Makete είναι μία από τις έξι συνοικίες στην περιοχή Njombe της Τανζανίας. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο – μεταξύ 2.000 και 3.000 μέτρων. Η περιοχή περιλαμβάνει τις όμορφες οροσειρές Livingstone και Kipengere που στο παρελθόν ήταν συχνά καλυμμένες με χιόνι κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Οι θερμοκρασίες μπορεί μερικές φορές να πέσει στους 0°C με κοινό εύρος έως και 20°C. Έχει μοναδικά ποτάμια όπως το Luvanyina με πολυετή ροή και κάποτε κυριαρχούσε το σπάνιο είδος δέντρου Salix.

Η γεωργία στην οποία κυριαρχούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις με σιτάρι, καλαμπόκι, οπωροφόρα δέντρα (κυρίως μηλιές, δαμάσκηνα και ροδακινιές) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της στρατηγικής βιοπορισμού των ανθρώπων στην περιοχή Makete. Στο παρελθόν το πύρεθρο φυτεύονταν ευρέως ως καλλιέργειες σε μετρητά στο Μακέτε, αλλά δυστυχώς πολλοί αγρότες σταμάτησαν την καλλιέργεια του πυρέθρου.

Οι αγρότες στο Makete αναγνωρίζονται ως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι στην Τανζανία, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να επικρατούν υψηλά επίπεδα φτώχειας.

Μετά τη διακοπή της καλλιέργειας του πυρέθρου, οι αγρότες στο Μακέτε δεν είχαν άλλη σοδειά σε μετρητά. Αλλά από το 1979 υπήρξε μια αυξανόμενη ζήτηση για δομική ξυλεία και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να φυτεύουν Π. ποιητικός για τη δημιουργία εισοδήματος σε μετρητά. Επί του παρόντος Π. ποιητικό είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την περιοχή Makete. Οι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία των δέντρων και έχουν γίνει ειδικοί με βάση τη δική τους εμπειρία και δεν χρειάζονται προγράμματα ευαισθητοποίησης από την κυβέρνηση ή τις ΜΚΟ για να τους συμβουλεύουν, ειδικά όταν πρόκειται για φύτευση Π. ποιητικός.

Λόγω της έλλειψης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος σε μετρητά, οι αγρότες φυτεύουν πλέον απεγνωσμένα Π. ποιητικό, και μπορεί να υπάρχουν ήδη πάνω από 200.000 εκτάρια φυτευμένα στην περιοχή Makete. Η ξυλεία θα αρκούσε για να ξεκινήσουν πολλά εργοστάσια ξυλείας, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν. Η ξυλεία εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνή και το μεγαλύτερο μέρος της είναι απούλητο και αφήνεται να σαπίσει. Αυτός ο πόρος ξυλείας αντιπροσωπεύει μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία.

Ανεξέλεγκτος Π. ποιητικός εξαπλώνεται πλέον άγρια ​​και εκτοπίζει γηγενή είδη φυτών σε μέρη με φυσικά χόρτα και θάμνους. Το οροπέδιο Kitulo και οι βοσκοτόπια στο Makete είναι γνωστά ως κέντρα ενδημισμού για πολλά είδη φυτών, όπως οι βρώσιμες ορχιδέες που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια.

Φυσική βλάστηση
Υπάρχει μαζική εξαφάνιση της φυσικής βλάστησης, απώλεια της βιοποικιλότητας της αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας για τρόφιμα, φαρμακευτικές και πολλές άλλες χρήσεις για τον άνθρωπο και την άγρια ​​ζωή. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της ανεξέλεγκτης φύτευσης του Π. ποιητικόςέλλειψη ανησυχίας και καμία σκέψη στρατηγικής για να σταματήσει η εισβολή και καμία ιδέα για το πώς να μειωθεί το υψηλό ποσοστό εκκαθάρισης περισσότερων εκτάσεων για φύτευση ακόμη περισσότερου πεύκου.

Το Makete βρίσκεται βαθιά σε αγροτικές περιοχές και στο παρελθόν ήταν δύσκολη η πρόσβαση σε πολλές περιοχές της περιοχής, ειδικά κατά την περίοδο των βροχών. Η κυβέρνηση κατασκευάζει επί του παρόντος έναν δρόμο με πίσσα που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται να λύσει πολλά από τα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο βελτιωμένος δρόμος, μαζί με άλλα αναπτυξιακά έργα, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επέκτασης σε αγρότες και άλλους χρήστες γης για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης δέντρων για τη δημιουργία εισοδήματος σε μετρητά, την παραγωγή καυσόξυλων και ξυλάνθρακα.

Αλλά η τρέχουσα εστίαση των περιβαλλοντολόγων στην εκκαθάριση επεμβατική Π. ποιητικός Και η επιβολή αυστηρών κανόνων και κανονισμών στους αγρότες και άλλους χρήστες γης είναι λάθος προσέγγιση. Προωθεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Από την εμπειρία μου, τέτοιες στρατηγικές δεν θα λειτουργήσουν ποτέ χωρίς να συμμετάσχουν οι ντόπιοι.

Ο συγγραφέας, Steven Mwihomeke, ανησυχεί για την ανεξέλεγκτη εισβολή πεύκων σε φυσικά λιβάδια στην Τανζανία.

Για να είναι επιτυχής, είναι σημαντικό οποιαδήποτε στρατηγική που στοχεύει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην πρόληψη περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης πρέπει να λαμβάνει ανταπόκριση από τους ανθρώπους στο έδαφος και να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης και της αντιμετώπισης των βασικών αναγκών των ανθρώπων. Τέτοιες στρατηγικές και συστάσεις δεν πρέπει να είναι ακαδημαϊκές ασκήσεις, αλλά μάλλον πιο πρακτικές και σχετικές.

Πάνω από όλα μια κατάλληλη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης εισβολής Π. ποιητικός στο Makete θα πρέπει να βασίζεται σε παρεμβάσεις που παρέχουν απτά οφέλη στους αγρότες και άλλους χρήστες γης.

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό SA Forestry, Σεπτέμβριος 2019

Σχετικό άρθρο: Σώζοντας τα δέντρα άγριας πιπεριάς

Schreibe einen Kommentar